Drie prijswinnaars op het NKT Senioren

  • 6 september 2015

Dit jaar stond het NKT (Nationaal kwalificatie toernooi) voor Senioren een maand eerder op de agenda dan voorgaande jaren en zodoende was het afgelopen zaterdag voor de oudsten direct menens. In Eindhoven streden acht judoka’s van Shoganai in deze klasse om een plek voor het Lotto NK judo Senioren t.w.:
Maarten Pol -90kg 23 jaar (in okt.), Bas Koffijberg -60kg 23 jaar (in nov.), Paula Borgonje -57kg 21 jaar (in sept.), Erik Veldman -73kg 19 jaar, Vera Oosterhuis -63kg 18 jaar, Arthur Heeres -60kg 17 jaar, Jasper v/d Born -81kg 17 jaar (in sept.) en Sacha Buwalda -57kg 16 jaar (in dec).

In de gewichtsklasse -60kg werd Bas kampioen en Arthur behaalde brons. Paula won eveneens brons in de klasse -57kg. Zij mogen op 3 oktober a.s. in Rotterdam strijden om de lands titel.

Bas Koffijberg, uitkomend voor JTS Heerenveen had letterlijk en figuurlijk haast. Na het NKT vertrok hij door naar Duitsland voor deelname aan Bundesliga. Bas (-60kg, 15 deelnemers) won binnen halve minuut zijn 1e partij van Tim Banen met ippon. Tibo Volleman ging onderuit met ippon en zo ook clubgenoot Arthur. In de finale klopte Bas Glenn Kolstee van Arashi (ZH). Een schitterende 1e plaats.

Arthur Heeres slaagde dit keer Rick Manders te verslaan (in febr. jl. op NK -21 de halve finale verloren). Tijdens de wedstrijd werden sterke acties ondernomen door Arthur, maar het leverde slechts 1 yuko op scorebord. Tegen de langere Yannick vd Kolk kwam hij met een yuko op achterstand. Een potje krachtmeten en zoeken naar mogelijkheden bezorgde Yannick een shido en werd een yuko gegeven voor een beenworp van Arthur. In de kwartfinale stonden Bas en Arthur tegenover elkaar. Iets te snel was deze wedstrijd voorbij!  In de herkansing en strijd om brons werd een tilworp beloond met een wazari en verloor Tim Banen wederom van een Shoganai judoka. Een knap verdiende 3e plaats.

Erik Veldman (-73kg, 39 deelnemers) leek grip te hebben op zijn tegenstander, maar verloor van Didier Peeters met ippon. Vervolgens won Erik van Marrick Meijers met wazari en eindigde het toernooi na verlies van Tom Meulensteen met ippon.

Jasper v/d Born (-81kg, 30 deelnemers) wist zich uit een houdgreep te wringen, maar niet bij de tweede poging en verloor van Mitch Versloot met houdgreep (ippon). Ook de tweede partij verloren van B. Goedhart.

Maarten Pol (-90kg, 25 deelnemers) had een vrijloot, maar moest de eerste partij tegen de kersverse Wereld kampioen -18, Simeon Catharina. Twee wazaris sturen Maarten door naar de herkansing, alwaar hij een mooi ippon scoort. In de wedstrijd daarna krijgt Maarten een wazari tegen.

Bij de dames ging Vera Osterhuis (-63, 17 deeln.) weer voor het eerst de mat op sinds april 2014! Na een schouderoperatie en revalidatieperiode was ze bij haar rentree enigszins nerveus . Erik heeft haar prima begeleid en geocached. Na een vrijloot wist Vera een mooi ippon te scoren tegen Van Weijnen. Dat was een goede start! Van Lizzy Gevers (nr. 1) werd verloren en ook in de herkansing moest ze het onderspit delven, maar Vera heeft laten zien dat ze dit seizoen kan judoën!

Paula en Sacha komen uit in dezelfde gewichtsklasse, -57 (20 deeln.). Paula Borgonje heeft vrijloot en wint vervolgens twee wedstrijden, resp. van S. Raats (ippon) en M. Mensonides (2x wazari). Tegen Larissa Krevel loopt Paula vier shido’s op. In de herkansing wordt overtuigend gewonnen van L. van Lijssel met ippon. Brons voor Paula en ook zij mag naar het Lotto NK judo.

Sacha Buwalda wint haar eeste partij met houdgreep van L. Kreugel. Vervolgens verliest ze van de latere nr. 1, Dewi Bernard met ippon. In de herkansing vervolgt ze haar winstpartijen nog twee maal met ippon (houdgreep), maar verliest van Mensonides. Met vijf partijen een goede ervaring rijker op dit niveau.