Trainingen

Onze visie kunnen we kort samenvatten door te stellen dat je judo alleen maar kunt leren door randori. Randori is het Japanse woord voor oefengevecht. Je probeert met een partner de geleerde technieken op elkaar uit waarbij je de tegenstand kan variëren van licht tot wedstrijdniveau.

De beginnende judoka leert dit principe vooral op de grond. Al stoeiend leert hij/zij houdgrepen en kantel technieken. Maar daarnaast wordt ook het lichaam getraind in snelheid, kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en coördinatie. Mentaal wordt inzicht, reactievermogen, doorzettingsvermogen, hardheid en zelfvertrouwen getraind.

In de volgende fase wordt het valbreken en acrobatiek geoefend waarna ook judoworpen geoefend kunnen worden. Hier wordt ook de omgang met de partners belangrijker, teambuilding, respect voor elkaar en samenwerken.

De recreatieve judoka kiest meer voor het technische traject richting zwarte band en/of scheidsrechter. Ook voor de recreatieve judoka is de randori belangrijk om het juiste gevoel voor techniek te houden.

De wedstrijdjudoka heeft keuze uit verschillende niveau’s: van plaatselijk (Gemeente Dronten), regionaal (District Oost Nederland), nationaal- en internationaal niveau (Districts- en Nederlandse kampioenschappen, meetmomenten, internationale toernooien, EK en WK’s).

Sinds 2010 geeft Shoganai ook zgn. G-judo. G-judo is judo voor mensen met een beperking. Shoganai heeft ervoor gekozen om geen aparte G-judoles te starten. Bij Shoganai trainen mensen met een beperking gewoon met de andere judoka’s mee. Zie G-judo.

Vanuit onze dojo worden er meer dan 160 judoka’s van bovenstaande niveau’s getraind en begeleid.

De trainingen worden gegeven door goed opgeleidde en gecertificeerde judoleraren. De oudere judoka’s hebben de mogelijkheid om de opleiding te volgen voor scheidsrechter en/of judoleider.