Het judopak
Tijdens de judolessen en wedstrijden draagt de judoka een schoon en heel judopak (Judogi). Het pak moet stevig zijn, omdat er veel aan de judoka (het judopak) getrokken wordt.
De judojas is gemaakt van een dikke stof (katoen). Er zitten geen knopen, ritzen en dergelijke aan, zodat de judoka zich niet bezeerd of verwond. Onder de jas dragen jongens niets, meisjes dragen er een hemd of een wit schoon T-shirt onder. De judojas wordt dicht gebonden door de judoband.
De judobroek
is dunner van stof, zodat de judoka zich goed kan bewegen. De broek wordt aangetrokken/omhoog gehouden door een koord.
Meestal is het judopak wit van kleur. Bij (belangrijke) wedstrijden kan er ook een blauw judopak gedragen worden, zodat goed het verschil gezien kan worden tussen de twee judoka’s.
Een judopak kan van 40 tot wel 100 euro kosten. Een goede keuze is belangrijk.
Voor kinderen en beginners is het prima met een goedkoper (€ 30) judopak te judoën. De prijs/kwaliteit verhouding is dan prima. Wanneer een judoka aan meer en serieuzere wedstrijden gaat deelnemen dan is een wedstrijdpak een vereiste.
Na de eerste drie proeflessen kan een judopak besteld worden via Harry Martens, neem eventueel contact op via de mail.
Voor wedstrijden gelden strenge regels voor het gebruik van een judopak. Bij kleine toernooien en bij de jeugd wordt hier minder streng op gelet. Zowel de judobroek als de judojas moeten heel en schoon zijn bij de aanvang van een wedstrijd. In het algemeen geldt de regel dat de mouwen bij gestrekte armen tot de polsen moeten rijken. De broekspijpen mogen tot maximaal vijf centimeter boven de enkels komen.
Op grote en A-toernooien worden de regels van het IJF (International Judo Federation) nageleefd. Sinds 1 januari 2009 heeft de IJF een nieuwe regel ingevoerd: de ‘judogi control’. Met behulp van een apparaat genaamd Sokuteiki moeten judoka’s zelf onder andere de mouwen en de broekspijpen van het pak opmeten. Het apparaat wordt ter beschikking gesteld op IJF evenementen. Als het judopak van de judoka niet aan de eisen van de IJF voldoet zal de judoka door de scheidsrechter gediskwalificeerd worden. Hieronder staat een afbeelding met de eisen van de IJF.
Daarnaast is het gebruik van emblemen en reclame op het judopak aan regels gebonden (zowel door de Judo Bond Nederland als de IJF). Het is dus niet zo maar mogelijk het judopak te bestikken met allerlei emblemen. Een nationaal embleem mag bijvoorbeeld op de linkerborst van de jas gedragen worden en maximaal 100 cm2 zijn. Het is verstandig om de site van de JBN of de IJF te controleren.
Tip: Een judopak krimpt.