Verslag DK-12 en DK-18, Markelo

  • 7 februari 2024

Afgelopen zaterdag hebben we de districtskampioenschappen -18 en -12 gedraaid in Markelo en meester Julian en Harry hebben weer genoten van ons judo en uiteraard de resultaten.

DK-18:
In de ochtend waren onze jonge mannen aan de beurt en Ryu Kloosterman mocht het eerst aantreden in de -55. Hij scoorde al snel een wazari met schouderworp op de knieën en even later ippon met sumi gaeshi. In de halve finale moest Ryu tegen de latere nummer 1 en die gaf hij goed partij, maar helaas belandde hij in een houdgreep en verloor. Om brons pakte Ryu weer heel goed door, want hij scoorde eerst wazari en kort daarna ippon met binnenwaartse haak. De eerste NK kwalificatie was al weer binnen!

Daarna mocht Jayden Duijzer aantreden in de -50 kg. Jayden had er heel veel zin, want hij nam zijn tegenstander keihard over en scoorde ippon. Hierdoor stond hij gelijk in de finale die hij heel snel won, want hij stuurde zijn tegenstander binnen een paar seconden op zijn rug en IPPON! 2de NK kwalificatie binnen!

Ginato Florencia mocht starten in de -60 kg. Ginato draaide hoog tempo en hield daardoor controle over de partij die behoorlijk duurde en uiteindelijk door Ginato werd gewonnen met een hele mooie ko uchi barai! Ryu Oosterveld was onze andere troef in de -60 en hij begon goed, maar verloor helaas zijn 1ste pot. Daarna mocht Ginato de halve finale draaien en dit werd echt een hele gekke wedstrijd die gelukkig aan het eind werd gewonnen met houdgreep. Ginato stond in de finale! Ryu pakte goed door in de herkansing, want hij sloopte zijn tegenstander en versloeg hem uiteindelijk met houdgreep. Ryu mocht nu voor het brons en maakte er een spannende wedstrijd van die hij helaas verloor. Ook Ginato zijn 3de pot was spannend en ging gelijk op totdat Ginato een foutje maakte en werd gegooid.

Bij de dames hadden we Noa Opstal en Yaël Schipper. Noa had helaas maar 1 tegenstander, maar wel gelijk 1 van de beste in de -70. Noa draaide een prima pot en stond twee shido’s voor, maar lette in de golden score niet op een kreeg een score tegen. Dit kan wel eens een heel belangrijk leerpunt worden voor het NK! Yaël had het in haar nieuwe gewichtsklasse redelijk makkelijk en won gewoon drie keer met ippon (Maki komi, heupworp met houdgreep en verwurging) en werd al weer voor de vierde keer districtskampioen.

We gaan dus naar het NK-18 in Den Haag op 17 februari met Yaël, Noa, Max (kampioen 2023), Ginato, Jayden en Ryu Kloosterman.

In de middag kwam onze enthousiaste jeugd aan de beurt op het DK -12. Helaas is er geen NK, maar ze waren toch super fanatiek. In de -30 kg hadden we een poule van vier judoka’s met Boet vd Luijtgaarden en Hugo Croese. Boet en Hugo hadden geen moeite met de andere twee judoka’s en wonnen die partijen, dus ze moesten tegen elkaar bepalen wie kampioen ging worden. Het werd een spannende strijd van twee minuten waarbij de scheidsrechter mochtbepalen wie de beste was en hij koos Boet. Boet kampioen en Hugo 2de!


In de -34 kg hadden we maar liefst vijf deelnemers; Jeftha Zwerver, Teun Tengnagel, Olivier Koning, Savino Groenendijk en Daan Hobbelman. Jeftha en Teun deden super hun best, maar verloren op minimale verschillen. Olivier die best wel lang ziek is geweest stond goed te judoën en won 1 pot met houdgreep. Savino maakte hele mooie worpen en kwam met drie overwinningen in de halve finale die hij helaas verloor. Gelukkig won hij wel de strijd om het brons zodat hij beloond werd voor zijn mooie judo met een dikke medaille! En Daan verloor vroeg in het toernooi van Savino, maar won daarna vier keer op rij en pakte zo de andere bronzen medaille!

 
In de -42 kg hadden we Duuk de Bruycker die super zijn best deed, maar net niet scoorde en daardoor twee keer verloor. In de +50 liet Troy Riezenbos zien dat hij goed kan judoën. Zijn eerste pot verloor hij maar net, maar de tweede werd dik gewonnen en zo pakte Troy zilver.

Als laatste kwamen onze dames op de mat; Nomi Weisgerber en Mackenzie Nieuwlaar. We hadden de dames overgepouled naar de -32 zodat ze wat meer wedstrijden konden judoën, maar helaas waren ze met zijn tweeën 🙁 Dus moesten ze alleen tegen elkaar judoën waarbij Nomi de winst pakte en zowel kampioen in de -28 als in de -32 werd. Mackezie pakte uiteraard het zilver!