Dutch Open Teams -12 jongens en meisjes, Stadskanaal

  • 16 oktober 2016

Wedstrijdverslag Dutch Open Teams -12 jongens en meisjes te Stadskanaal, zaterdag 15 oktober 2016.
Coaches: Vera Oosterhuis en Bas Tillema.
In een kolkende sporthal Pagedal, gelegen in één van de verste uithoeken van Noord Nederland hebben onze -12 judoka’s jongens en meisjes in teamverband laten zien wat ze waard waren. Tot over de oren gemotiveerd en gefocust als leeuwen welke al in geen weken niet gegeten hadden, stapten voor de meisjes -12: Rilana van Zanten, Naomi Hartemink, Zoë van den Berg, Noa Opstal, Sarah Somers en Ashley Scheurwater en voor de jongens -12: Derrik Oosting, Max Tillema, Ralph Steijn, Lars Wiersma en Leon Oellof de mat op. Het internationale karakter van het toernooi was duidelijk aanwezig, want er waren meerdere teams uit andere landen opgesteld. Het niveau was hoog. Een foutje maken werd keihard afgestraft en er moest geknokt worden voor ieder punt of seconde in de houdgreep. Na de warming up, de broodnodige bolletjes met hagelslag en bananen begonnen onze strijders en strijderinnen aan het toernooi.

Het wedstrijdverloop voor de meisjes -12 zag er als volgt uit.
Eerste teamwedstrijd: De tegenstander was een team uit Polen. Een sterk team met zeer gedreven judoka’s.
Rilana trok voor de allereerste partij gelijk 10 punten naar binnen bij gebrek aan een tegenstander. Zoë liet zich verassen door de felheid van haar tegenstander en dit kostte haar een wasari tegen. Ze kwam wel goed terug met mooi judo, maar kreeg toch 2 yuko’s tegen en verloor haar pot. Noa verloor haar pot helaas ook met ippon op houdgreep. Ashley werd tot slot hard geworpen met een heupworp en verloor ook haar partij. Eerste ronde helaas hard van de mat geslingerd met een 1-4 eindstand. (Detail: dit team stond voor de meisjes -12 uiteindelijk in de finale).
Tweede teamwedstrijd: Tegenstander was een team uit Oost Groningen. Wederom een sterk team.
Rilana werd hard gesmeten met een schouderworp en belandde hard op haar hoofd. Na een controle bij de EHBO bleek alles gelukkig nog op z’n plaats te zitten en kon ze door. Wel met ippon verloren helaas. Naomi stond actief te judoën, maar kreeg een wasari en yuko tegen en verloor uiteindeljk op punten. Zoë won haar wedstrijd knap met 2 yuko’s en een wazari. Sarah belandde in de houdgreep en verloor met ippon, alsmede Ashley welke niet uit de houdgreep van haar tegenstander kon ontsnappen. Wederom een 1-4 nederlaag voor de meiden.

Derde teamwedstrijd: Voor de prijzen gingen onze toppers al niet meer dus besloten we gewoon lekker door te judoën.
Rilana was goed over haar smakker van de tweede ronde heen gekomen, maar kreeg al snel een yuko tegen. Daarna werd ze weer hard geworpen met een overname en viel wederom hard op haar achterhoofd wat haar een ippon tegen opleverde. De kleine heldin was te trots voor de EHBO en wilde bij haar vriendinnetjes op de bank recouperen. Naomi ging voortvarend van start in een pot welke absoluut gelijkwaardig was qua tegenstander. De wedstrijd bleef onbeslist, maar helaas besloot de scheidsrechter in ’t nadeel voor de Shoganai meiden en ging de winst naar de tegenpartij. Noa belandde in een houdgreep en verloor met ippon. Helaas was dit lot ook Sarah en Ashley beschoren en was het “over en uit” over de dames.
Goede inzet, niet opgegeven en alles eruit gehaald. Helaas was ’t niet genoeg om de prijzenkast te vullen, maar de coaches zijn trots op deze heldinnen.

En dan de jongens: Vera en Bas sloegen stijl achterover van de inzet en vechtlust van deze mannen. Met de kansloze nederlaag in oude Pekela van vorig jaar nog vers in het achterhoofd, wilden ze niet weer van de mat gegooid worden op dit toernooi. Wedstrijdverloop van de jongens -12 zag er als volgt uit:
Eerste teamwedstrijd: We mochten openen tegen een middelmatige tegenstander welke, een judoka in de categorie +42 kg mistte.
De opening was voor Derrik welke z’n tegenstander vrij snel trakteerde op een keurige heupworp en trok zo de eerste 10 punten voor de mannen met ippon naar binnen. Max was weer heer en meester op de grond en liet z’n tegenstander niet meer los uit zijn houdgreep. Ralph had er ook zin in en maakte een mooie schouderworp welke ook hem de volle bak aan punten opleverde. Lars won z’n eerste pot overtuigend met een houdgreep en Leon plaatste de laatste 10 punten op de kaart probleemloos in verband met het ontbreken van een tegenstander.
5-0 voor Shoganai…BAM! De toon was gezet.

Tweede teamwedstrijd. Het team aan de overkant van de mat was deze ronde van judo A7 team 2 uit Groningen en was voor het gemak gevuld met dezelfde tegenstanders als vorig jaar in oude Pekela….judgment day voor onze strijders dus..
Derrik stapte de mat op en keek een sterke jongen met groene band en blauwe slip in de ogen…standje slopen ging aan en Derrik ging los. Op de grond maakte zijn tegenstander een foutje en Derrik bedacht zich niet, nam zijn opponent in de houdgreep en liet niet meer los! Resultaat: 10 punten voor Shoganai. Max, die een 11 jarige jongen met blauwe band tegenover zich kreeg moest werken voor z’n geld. Hij kreeg een wazari tegen en zag hierna z’n tegenstander in een defensief standje schieten. Dit leverde de ander 2 shido’s op, maar Max moest iets doen om te kunnen winnen. Met alles wat hij in zich had maakte hij in de laatste 12 seconden een prachtige ouchi mata en ‘smeet’ z’n opponent met ippon keihard van de mat. Ralph moest ook aan de bak en won zijn grondgevecht op houdgreep en besliste daarmee de tweede teamwedstrijd. Het feest was nog niet over, want Lars pakte zijn overwinning ook met een houdgreep en daarmee ippon! Leon deed z’n best, maar verloor zijn partij met een ouchi mata tegen – maar de winst van 4-1 was in de pocket!

Derde teamwedstrijd. Deze ronde gingen we voor de poulewinst.
Derrik was bijzonder snel klaar door de eerste schouderworpinzet van zijn tegenstander over te nemen en stapte met ippon in de broekzak van de mat af. Max kreeg ook een wazari voor zijn overname en moest door op de grond. De houdgreep was weer hard en krachtig, maar na 19 seconden kwam zijn opponent toch los. In de rebound maakte Max het wel af met een houdgreep en stond de teller op 20 punten voor de Shoganai strijders. Ralph had een lastige tegenstander deze ronde en kon niet echt grip krijgen op zijn wedstrijd. Het leverde hem een shido tegen op en uiteindelijk ook een wazari tegen. Helapidaka (helaaspindakaas maar dan afgekort) voor Ralph deze ronde. Lars wist vervolgens wél de teamwinst binnen te halen door te winnen met ippon op houdgreep. Leon verloor helaas ook zijn potje, maar de winst van 3-2 was voor het team! Tsakkaaaaa poulewinnaar zijn was een feit!

Vierde teamwedstrijd. Dit was de eerste eliminatieronde in de strijd om het eremetaal.
Tegenstander was judo A7 team 1 en alhoewel zij een judoka in de gewichtsklasse -34 mistten hadden al deze baasjes een groene of zelfs blauwe band. Maak je borst maar nat dus.
Derrik verloor zijn partij tegen een zeer kundig en sterke tegenstander welke duidelijk een maatje te groot was. Max had deze ronde geen tegenstander dus schreef eenvoudig 10 punten op het bord. Niets aan de hand, de stand was nog steeds gelijk. Ralph trof ook een sterke judoka en verloor met 2 yuko’s tegen. Lars en Leon moesten tijdens hun inzet ook hun meerdere erkennen en verloren op ippon houdgreep. Hier ging in ieder geval het goud aan de Shoganai neuzen voorbij..

Vijfde teamwedstrijd. Niet getreurd, nieuwe rondes nieuwe kansen! de mannen -12 zaten nog in de race voor het brons!
Waar Derrik in de derde teamwedstrijd met een overname de winst pakte, zo kreeg hij deze keer helaas een koekje van eigen deeg…overname tegen dus en een begin met achterstand in kamp Shoganai. Max mocht ook aan de welbekende bak en kreeg een wazari tegen. Opgeven komt echter niet in het woordenboek van onze Max voor en hij knokte en knokte alsof z’n leven er vanaf hing waardoor hij nét voor het eindsignaal een gaatje vond in het grondgevecht en zijn tegenstander in de houdgreep nam, en niet weer losliet. Ralph wilde zijn eigen revanche op de vorige ronde en was vastberaden te winnen. Overtuiging bracht hem de winst en hij won op houdgreep ippon. Lars kon de winst voor het team binnenslepen, maar maakte een foutje en belandde in de houdgreep waardoor hij verloor met een vol punt tegen. De stand was gelijk en op de schouders van onze dappere Leon rustte een zware last…. Voordat Leon de mat op stapte moest hij even een aantal boze gedachten uit z’n koppie wegdrukken, maar het lukte onze held uiteindelijk van een boom van een tegenstander te winnen op houdgreep….dankzij Leon was de winst voor de spreekwoordelijke ‘poorten van de hel weggesleept’ en binnengehaald…heel knap!

Zesde teamwedstrijd. De inzet en spanning van de dag ging de mannen op dit moment niet in de koude kleren zitten en de moeheid was waarneembaar. Toch maakte onze -12 judoka s zich op voor nog een ronde vlammen.
De tegenstander was deze ronde dezelfde als in ronde twee (judo A7 team 2), maar onderschatten deden de mannen hun tegenstander gelukkig niet.
Derrik won zijn partij wederom prachtig op ippon houdgreep en na deze nederlaag keek zijn tegenstander zo lelijk dat hij een vers pak melk in een half uur zuur zou kunnen kijken… Max moest weer Max-imaal aan de bak en stond goed in de wedstrijd. Met een wazari voor en een meerdere keren flink druk zetten, putte hij zijn tegenstander uit. Helaas kon Max niet voorkomen dat hij in z’n eagerness een foutje maakte en met een ouchi mata van de mat werd gegooid. Ralph was zijn tegenstander wel de baas deze ronde en zette teller weer in het voordeel van Shoganai door te winnen met een houdgreep. Lars kon de teamwinst binnenhalen en was daarbij gelukkig de beroerdste niet, dus won hij zijn partij met een houdgreep! Leon kreeg een schouderworp tegen en verloor, maar ook deze ronde was met 3-2 voor onze -12 helden..

Zevende en laatste teamwedstrijd: Ze waren moe, op en gesloopt, maar nog steeds tot de tanden toe gemotiveerd om door te gaan…deze ronde zou definitief voor het brons zijn. Het was inmiddels 17:25 uur en alle zeilen moesten bij worden gezet om de focus te behouden.
Derrik opende de wedstrijd met 10 punten winst voor Shoganai door de inzet van een houdgreep! Keurig! Max, zichtbaar moe, bleef gaan als de brandweer en won op punten met één wazari en een yuko. De druk was hoog en de mannen waren nog maar 1 wedstrijd af van de winst en daarmee een medaille….Ralph kreeg een houdgreep tegen…ippon voor de andere kant maar nog niets aan de hand want het was allemaal nog mogelijk. Lars gaf in zijn wedstrijd alles wat hij had, maar ook hij verloor in de houdgreep zijn partij ….de stand was gelijk en er was nog 1 wedstrijd te gaan….op de tribune werden de meegereisde ouders en fans van Shoganai helemaal leip van de spanning…..graag hadden we met z’n allen deze zinderende toernooidag met een triomf af willen sluiten, maar helaas verloor Leon zijn partij….eindstand 2-3 tegen.

De vierde plek mocht ons als Shoganai dan wel geen medaille opleveren….voor de inzet, mindset en doorzettingsvermogen hebben onze jongens -12 voor wat betreft de coaches en de meegereisde ouders en fans goud verdient…ongelooflijk trots zijn wij met z’n allen op deze bijzondere prestatie! Chapeau!

Aldus weekplanning:
Op zaterdag deden onze jongens tot 12 jaar het heel goed in Groningen; Derrick Oosting, Max Tillema, Ralph Steijn, Lars Wiersma en Leon Oellof wonnen in hun poule alle 3 de wedstrijden en in de eliminatie werd eerst verloren, 2 keer weer gewonnen en om brons net verloren. Een superprestatie voor zo’n jong team!

De meisjes -12 verloren drie keer. Op zondag verloor het team -15 en één team -18 twee keer, het andere team -18 won gelukkig van Heerenveen, maar lieten de kans op brons liggen tegen SJO.
Conclusie: we moeten deze week hard aan de bak, er liggen nog zoveel kansen als we sterker op de mat staan.