Spaarne team toernooi, Haarlem

  • 19 september 2016

Afgelopen weekend namen wij met drie teams deel aan het Spaarne teamtoernooi, Haarlem. Het -10 team kwam dankzij één overwinning in de winnaarspoule en wonnen hier nog een wedstrijd met de zevende plaats als resultaat! (zie hieronder het verslag van Bas Tillema). Het JVIJ/Shoganai team -12 deed het ook goed, want zij wonnen in de verliezerspoule twee keer en haalde zo het brons binnen. De heren -18 jaar verloren vier keer, maar lieten wel mooi judo zien.

Verslag Spaarne Toernooi in Haarlem zondag 18 september 2016.
Coach: Vera Oosterhuis
Assistent: Bas Tillema
Enthousiaste papa van de dag: Arnault Bongaerts
Team: -21kg Tijn Opstal/Nick Tillema, -24kg Casten Bongaerts, -27kg Bram Wiersma, -30 Roos Tillema, -34kg Max Tillema/Noa Opstal, -38 Max Tillema/Noa Opstal/Fabian Feliciano Rebelo,  -42kg geen.
Al met al een redelijk groot toernooi met 18 teams in de A pool (-10 mixed teams). De sfeer was goed en er werd hard gestreden om de winst.
Eerste ronde tegen Kenamju team I verloren. Dat was jammer maar helaas. De tegenstander bleek een zeer sterk team en daarbij konden we helaas geen -42 kg judoka opstellen voor dit toernooi. Alleen Max lukte het zijn partij binnen te slepen op houdgreep ippon. Fabian verloor uiteindeljk op punten en de rest verloor op ippon met een worp tegen. Helaas niet de opening waar men van droomt in een toernooi….
Voor de tweede ronde gingen de koppies bij elkaar en pakten we de focus weer op. Resultaat: de tweede pot overtuigend gewonnen! Alleen Bram verloor, als gevolg van het maken van een klein foutje, op ’t randje z’n partij, maar de rest ramde volle bak de -10 A pool naar de winst. Nick (geen tegenstander) sleepte een automatisch punt binnen en toverde een glimlach op ’t gezicht van de scheidsrechter door enthousiast te juichen. Carsten met een krachtige  houdgreep sleepte overtuigend zijn partij binnen. Ook Roos schoot in standje bankschroef dus ippon op de grond beslist. Noa en Fabian deden er nog een schepje bovenop en wonnen ook keurig op ippon.

De vaart zat er in en vol enthousiasme begonnen onze Shoganai strijders aan de derde ronde. Helaas verloren we deze als team, maar uiteindelijk puur en alleen omdat we wederom geen -42 kg judoka op konden stellen. Thijn verloor de eerste ronde met een houdgreep maar Carsten trok de score weer prachtig gelijk door z’n partij op ippon met houdgreep te winnen. Roos verloor uiteindelijk met een ippon worp tegen van een oranje bander die helaas technisch haar meerdere bleek. Bram kreeg op zijn beurt twee keer wazari tegen, dus met een ippon tegen helaas eraf. Noa stond deze ronde in ‘standje slopen’ en won haar partij met een prachtige ippon door een ouchi mata te maken. Max trok de score magnifiek gelijk tegen een -38 kg judoka, resultaat na twee minuten maximaal buffelen: één wazari en één yuko op punten de partij in het voordeel van Shoganai beslist. Maar zoals reeds aangegeven verloren we uiteindelijk als team het laatste punt in verband met het ontbreken van een -42 kg judoka  en ging de teamwinst helaas aan onze neus voorbij…

Toch waren onze -10 judoka’s mentaal sterk en gaven ze niet op, met het volgende resultaat: De vierde pot gewoon keihard gewonnen! Score 4-3! Nick judode de sterren van de hemel en de kleine clown won zijn potje met ippn op houdgreep. Carsten kreeg ’t volle punt i.v.m. het ontbreken van een judoka -24 kg. bij de tegenpartij en plaatste verbaasd de “wat is deze?? Opmerking”, omdat ‘ie gewoon graag wilde knokken. Bram kreeg helaas een vol punt tegen van een technisch goed judoënde oranje bander. Roos vocht op haar beurt als een leeuwin, maar ook met ippon op houdgreep eraf tegen een sterke jongen. Dan Max die z’n tegenstander verpulverde (wederom in de -38 kg klasse) met wazari en een yuko op punten. Fabian stond deze ronde ook zeer sterk te vechten en won met een ippon op houdgreep na een prachtworp die eigenlijk een ippon waard was, maar uiteindelijk een wazari van de scheids kreeg. Helaas voor zijn tegenstander viel er met zijn talent niet te spotten dus deze ronde staken onze strijders in de broekzak: BAM!!

Vanaf dit moment gingen onze -10 judoka’s voor de derde plek in de winnaars pool.
Raar maar waar, de vijfde ronde  moesten onze helden weer tegen Kenamju 1 waar ze de eerste ronde relatief  kansloos van verloren hadden …. De wedstrijdleiding was onverbiddelijk en het was een voldongen feit. Thijn, Bram, Carsten en Roos werden wederom hard van de mat geslingerd, maar Noa won haar partij prachtig met een achterwaartse overname van epische proportie. Max, voor de derde keer in de -38 kg. klasse, versloeg een wanhopig kijkende tegenstander welke een kop groter was met één wazari en een yuko op een tempo waar zelfs de TGV moeite mee zou hebben. De combinatie van mooie technieken op gebied van zowel houdgrepen als snelle technische binnenwaartse haken leverde hem de winst op. Automatisch ging ook dit keer het laatste punt naar de -42 kg judoka van de tegenstander en was de eindstand 5-2 in het nadeel voor Shoganai.
Eindstand voor de -10 pool A mixed teams Shoganai : zevende plek in de winnaarsronde!
Shoganai heeft haar naam met klasse verdedigd en we kunnen met z’n allen enorm trots zijn op onze jongste judoka’s.