Medailles en leermomenten in Veendam

  • 18 september 2016

Dankzij Paula Borgonje krijgen wij een goed beeld van het toernooi te Veendam:

Op zaterdag 17 september reisde een twaalftal judoka’s van Shoganai met hun ouders en fans af naar Veendam voor de internationale Veendammer judokampioenschappen.

De grote mannen beten het spits af: Stefan Sulkers, Maarten Pol en Jasper v/d Born kwamen alledrie uit in de stoere poule van senioren -100 kg.
Stefan was ondanks minimale trainingsarbeid in absolute topvorm. De eerste wedstrijd won hij van Jelte de Leeuw met een yuko en twee wazari’s met verschillende technieken. Daarna trof hij clubgenoot Jasper, die hij versloeg met een houdgreep. In de finale wist hij Jeffrey Ester goed vast te leggen met sankaku na een mooie tomoe-nage. Met dit gevarieerde judo dus verdiend goud voor Stefan!
Maarten stond in de eerste ronde tegen Jeffrey Ester, maar verloor hier helaas met een houdgreep. In de verliezersronde versloeg hij een Zweed met een prachtige verwurging. Daarna trof hij helaas clubgenoot Jasper. Dit werd een spannende partij met echt shoganai-judo. Beide mannen gingen tot het gaatje, en uiteindelijk trok Maarten aan het langste eind met een shido verschil. Dit had echter zoveel energie van hem gevraagd, dat hij om brons (4 minuten later) tegen Jelte de Leeuw geen vuist meer kon maken en genoegen moest nemen met een vierde plaats.
Ook Jasper heeft dus hard geknokt, maar het was erg jammer dat hij zijn sterke clubgenoten trof.

In het tweede blok was het de beurt aan Erik Veldman (-73 kg), Yannick Vijlbrief (-81 kg), Resa v/d Born en Joia Hiemstra (-52 kg).
Erik
trof na een vrijloot zijn oude bekende Klaas Veld. Ondanks een nieuw plan kon hij niet voorkomen dat Klaas scoorde met uchi-mata. In de verliezersronde won Erik driemaal achtereen met ippon: de eerste met een flitsende tai-o-toshi, de tweede tegen de eveneens bekende Fadi met een harde sasai afgemaakt met een houdgreep, en de derde tegen een Duitser met een tai-o-toshi en opnieuw een houdgreep. Vervolgens trof hij wederom Klaas Veld, en bleken de voorgaande partijen er wel ingehakt te hebben. Erik had het nog zwaarder tegen Klaas dan in de eerste wedstrijd en moest genoegen nemen met een knappe derde plek.
Ook Yannick had het zwaar en verloor zijn eerste wedstrijd. Daarna stond hij tegen Romke van der Veen en begon hij als een speer. Hij scoorde yuko met een mooie overname, maar dan komt het moeilijke: die voorsprong behouden. Na verloop van tijd wist Romke Yannick helaas te overpoweren en was het toernooi voor Yannick voorbij.

Resa en Joia zaten samen in een sterk bezette -52 poule.
Resa begon goed tegen een sterke tegenstander, en ze wist bijna de heupworp over te nemen met ure-nage. De tweede keer was ze hier echter niet snel genoeg voor en kwam ze na een punt in de houdgreep terecht. Ook in de tweede pot had ze het ondanks bevlogen coaching van broer Jasper lastig, en verloor ze helaas met houdgreep.
Joia ging als een speer van start in dezelfde poule en won de eerste wedstrijd snel met een beenworp en houdgreep. In haar tweede wedstrijd lukte het haar iets beter om de rust te vinden, en won ze met een wazari en yuko. In de derde partij lukte het haar niet om deze rust en pakking te vinden, en kreeg ze na drie minuten knokken een wazari en houdgreep tegen. Ook in de vierde wedstrijd bleek het moeilijk om een pakking te krijgen en vast te houden, en verloor Joia na hard knokken met een houdgreep. Al met al hard gewerkt en weer veel geleerd.

Het derde blok was rustiger, met alleen Colin Dittmar (-50 kg) en Zoë v/d Berg (-33 kg).
Colin begon tegen een sterke jongen die graag in de nek vastpakte. Hier had Colin nog geen antwoord op, en hij kreeg twee shido’s omdat het hem niet lukte om rechtop te blijven staan, en daarna ook een ippon tegen. Ook in de tweede wedstrijd kon Colin helaas geen vuist maken in deze sterke poule.
Zoë heeft laten zien wat een prachtige tani-o-toshi ze beheerst in haar maar liefst 6 partijen. Dankzij de tips van Erik lukte het haar in de loop van het toernooi steeds beter om een goede pakking te maken, en zo won ze uiteindelijk 5 van de 6 partijen, waaronder van een Deense. Heel goed gejudood en een verdiende tweede plek voor Zoë.

In het laatste blok waren Aranka Sulkers (-48 kg), Daniël Wassenaar (-66 kg) en Paula Borgonje (-57 kg) aan de beurt.
Aranka Sulkers startte voor het eerst in haar nieuwe gewichtsklasse -48 kg en wist al meteen twee wedstrijden te winnen. Ze liet in deze leuke poule zien hoeveel ze de afgelopen tijd vooruit is gegaan, en ging met een welverdiende vierde prijs naar huis.
Daniël Wassenaar won twee keer flitsend met een tai-o-toshi (ik begon me af te vragen of hij met Erik geoefend had). Daarna stond hij in de finale tegen de sterke Luc van Hal. Daniël wist snel te reageren op de acties van Luc en maakte het hem nog lastig, maar uiteindelijk was Luc hem toch te snel af. Ook in de partij om het zilver kon Daniël geen vuist meer maken en dus moest hij genoegen nemen met brons.
Paula Borgonje stond in de eerste wedstrijd tegen een sterke Belgische, waarbij het haar niet lukte om een score te maken. Deze partij verloor ze op shido verschil. De tweede en derde wedstrijd tegen oude bekenden wist ze beide te winnen met twee maal wazari, waardoor ze toch de tweede prijs mee naar huis kon nemen.

Alles bij elkaar was het weer een leuke en leerzame judo-dag in Veendam!