NKT 2016 te Eindhoven en World Ranking Cup, Tallinn

  • 11 september 2016

Dit jaar vond het Nederlands Kwalificatie Toernooi (NKT) voor de Lotto NK judo Senioren plaats op zaterdag 10 september 2016 in Eindhoven. Ruim 300 judoka’s streden om een plaats op de Lotto NK judo. Zeven judoka’s van Shoganai gingen de mat op om een plek te bemachtigen, t.w.
Harry Martens, -66kg 52 jaar, Maarten Pol -90kg 24 jaar, Paula Borgonje -52kg 22 jaar, Erik Veldman -73kg 20 jaar, Arthur Heeres -66kg 18 jaar Thomas van Mourik -66kg 17 jaar (in okt) en Sacha Buwalda -57kg 17 jaar (in dec).

Paula Borgonje en Sacha Buwlada zijn zeker van deelname aan het NK Senioren, dat gehouden wordt op 1 oktober a.s. te Almere, door resp. derde en zevende plaats te behalen. Arthur Heeres staat met de tiende plaats reserve. Bas Koffijberg zal op het NK Senioren zijn titel moeten verdedigen in de -60kg. Iris Iwema heeft een wildcard in de -63 kg.

Paula Borgonje (-52kg, 9 deelnemers) begon het toernooi goed met twee duidelijke overwinningen op Ekelschot en Heideveld, in de halve finale was ze iets te voorzichtig en verloor ze op een strafje van Peeters. Om brons ging ze heerlijk ‘los’ en won Paula met wazari en ippon van Van Workum.

Sacha Buwalda (-57kg, 19 deelnemers) moest beginnen tegen haar grootste concurrente, Pleuni Cornelisse, van het afgelopen jaar en maakte er een partij van acht minuten van die Sacha met een shido binnen haalde. In de kwartfinale verloor ze op twee wazaris van de latere nummer twee Dewi Bernard en deed ze haar schouder zeer. Op haar doorzettingsvermogen won ze de volgende partij (versus Kreugel) waardoor ze al zevende was. Daarna is Sacha gestopt.

Arthur Heeres (-66kg, 35 deelnemers) had zin om weer eens wedstrijden te judoën en heeft waar voor zijn geld gekregen! De eerste pot tegen Lo An Joe ging door in de golden score en werd door Arthur binnengehaald op shido. Daarna werd verloren van de 26-jarige latere kampioen Wietze de Jong. De derde partij tegen Remy Leonora werd snel op ippon gewonnen met o uchi gari. De vierde partij tegen de lastige Houwing maakte Arthur ippon met een gave tiltechniek. De vijfde partij moest Arthur tegen clubgenoot Thomas van Mourik, die duurde uiteraard 5 minuten in het voordeel van Arthur (shido voor Thomas). Zesde partij moest Arthur tegen zijn tegenwoordige kamergenoot van het CTO te Papendal Owen Corzelius. Het ging mooi gelijk op en Arthur was regelmatig gevaarlijk, maar Corzilius wist een aanval van Arthur over te nemen. Normaal is een toernooi dan afgelopen, maar bij een NKT moet er nog een ranking gemaakt worden. Dus moest Arthur tegen Luc van Hal die hij eerst met wazari wierp en daarna met een fenomenale ura nage voor ippon. Voor plaats 9 moest Arthur tegen de lastige Joeri van Opstal (eveneens CTO te Papendal) en hij begon goed aan zijn achtste pot. Arthur was veel aanvallender en maakte de wedstrijd. Na drie minuten liep hij zich echter vast en kreeg ippon tegen. Met zo’n reeks verdien je een NK.

Thomas van Mourik (-66kg) deed het dus ook goed, moest in zijn eerste pot even wennen aan senioren judo, maar won wel netjes na vijf minuten van Joaquin Exalto. Tegen Jens Kuiper zagen we een mooie partij op de grond die Thomas leek te gaan winnen op sankaku maar uiteindelijk verloor op armklem. Toen kwam de mooiste partij tegen Lo An Joe die door Thomas met een hele gave kata garuma vlak voor tijd werd binnengehaald. Daarna moest hij helaas tegen Arthur en werd zodoende uitgeschakeld.

Harry Martens (-66kg) ging als echte senior de mat op, maar moest toch zijn meerdere erkenning in Bjorn Maes en Nick Wijers. Erik Veldman won één partij in de -73 kg (42 deelnemers) en Maarten Pol (-90kg, 20 deelnemers) verloor beide partijen.

World Cup in Tallinn, Estland
The first World ranking point scoring event is about to go underway in Tallinn, Estonia. Over 200 competitors from 26 different countries will compete throughout the weekend with the aim to start picking up points in order to begin the climbing route on the World Ranking List. It is probably too early to talk about Tokyo 2020 as yet, however, no doubt the ultimate goal for these athletes is exactly that.”

Op de World Cup in Tallinn won Iris Iwema (-63kg) haar eerste wedstrijd van een Finse, maar verloor daarna van de sterke Kazanoi (BLR). Bas Koffijberg (-60kg) won zijn eerste partij op ippon van ook een Fin, verloor de kwartfinale van Philip Graf (GER), maar won daarna de herkansing partij van een judoka uit de Oekraïne, waardoor hij op mocht voor brons. Helaas kwam Bas hier nog tekort tegen een Israëliër; vijfde plek dus.