Judoka’s behalen uitstekende resultaten met Sambo

  • 25 september 2016

Edinburgh (UK) / Dalfsen – Op zaterdag 24 september heeft het Nederlands Samboteam met Shoganai judoka’s Paula Borgonje en Sacha Buwalda het zilver veroverd tijdens de Presidents Cup in Edinburgh. In de finale werd alleen verloren van Rusland. Caitlin Heerikhuisen won ook een zilveren Sambo-medaille tijdens het Open Vechtdal toernooi in Dalfsen.

De prestigieuze Presidents Cup
Afgelopen vrijdag vertrok de selectie van de Sambobond Nederland naar Edinburgh om deel te nemen aan de prestigieuze Presidents Cup, een teamtoernooi waaraan verschillende nationale selecties deelnemen. Team Nederland bestond uit Paula Borgonje (-52kg), Sacha Buwalda (-57kg), Darnell Bakker (-62kg), Pim Graafland (-68kg), Johan Jaspers Faijer (-74kg), Michel Blaauwgeers (-82kg) en Remo Smeer (-90kg). Een uitstekende teamsamenstelling want in de voorronde werden de Schotten met 5-2 verslagen. In de halve finale werd afgerekend met Spanje (4-3). In de finale mocht Nederland het opnemen tegen Rusland, die hun favorietenrol waar maakte door met 6-1 te winnen. Voor het Nederlandse Samboteam is het zilver een fantastische prestatie.

Zilver op het Open Vechtdal sambotoernooi
In Dalfsen deed Caitlin Heerikhuisen van Shoganai Judo Dronten mee aan het internationale Open Vechtdal Sambotoernooi. Vanwege het beperkte aantal deelnemers werden de klassen tot 72 kg en boven 72 kg samengevoegd. In haar eerste partij tegen Scholing kreeg Caitlin een discutabel punt tegen waardoor ze de partij met een minimaal verschil verloor. In haar tweede partij tegen de zeer ervaren Duitse samboka Walkis verloor Caitlin met een armklem. De laatste partij begon Caitlin sterk en scoorde punten met een overname. Helaas blesseerde Caitlin haar enkel en moest de partij opgeven. Aangezien de prijsuitreiking per gewichtsklasse plaatsvond, kreeg Caitlin toch nog het zilver opgehangen.

Maar wat is Sambo eigenlijk?
In Nederland is het Sambo worstelen een relatief nieuwe sport. Sambo kent zijn oorsprong in Rusland en is ontstaan uit verschillende stijlen van de vijftien republieken van de voormalige Sovjet Unie. Elke republiek had zijn eigen afzonderlijke stijl of zelfs meerdere stijlen van volksworstelen met hun eigen regels. Sambo worstelen is een samengestelde stijl van worstelen en lijkt erg op het “oude” judo waarbij men ook de benen mag pakken. Om deze reden wordt deze sport steeds vaker ontdekt door judoka’s. Meer informatie vindt u op de website van de Sambobond Nederland: http://www.sambo-nederland.nl/