Brons op NK-15 voor Roos Tillema

  • 16 oktober 2023

We hebben een heerlijk Judo-weekend achter de rug!

Dit begon al op vrijdag met de speciale wedstrijdtraining van meester Julian waar maar liefst 27 judoka’s aan mee deden. Na de training was er wat te drinken en te snacken en konden we gezellig na kletsen. Voor a.s. vrijdag 20 oktober staat er een grote spelletjes les op het programma van 18.30 – 20.00 uur.

NK-15 Hoogeveen:
Op zaterdag stonden acht Shoganai judoka’s op het NK -15 in Hoogeveen. Voor Fenne Schipper, Meta van Ommen, Sepp de Regt, Nick Tillema en Ryu Kloosterman was dus hun eerste ervaring op dit niveau. Ryu won zijn 1ste pot met sumi gaeshi en houdgreep en kwam daarna de latere kampioen tegen. Nick en Sepp hadden beide partijen een hele sterke tegenstander. Fenne stond haar 1ste pot gigantisch goed te knokken en verloor pas in de golden score met minimaal verschil. En voor Meta was het allemaal nog wat teveel, maar ze is er wel geweest!
Voor Djordy Schuurman liep het NK uit op een teleurstelling, want beide partijen werd op ippon verloren (toch last van zenuwen).
Jayden Duijzer deed het heel goed in de -50 kg; in zijn 1ste partij nam hij vrij snel zijn tegenstander over met tani o toshi en scoorde ippon. In zijn 2de partij nam Jayden weer het initiatief en viel aan met schouderworp waarbij zijn tegenstander elke keer verwurging op de kin maakte. De scheidsrechter gaf hier uiteraard mate op, maar bij de 4de keer vergat hij dit te doen en klopte Jayden helaas af. Dit was uiteraard jammer, maar Jayden pakte in de 3de pot goed door en met een hele fraaie schouderworp op de knieën scoorde hij ippon. Ook in zijn 4de pot stond Jayden weer goed op de mat en nam direct het initiatief en probeerde zijn tegenstander met tani o toshi te werpen waarbij hij zelf in de houdgreep terecht kwam. Hier kwam hij eerst nog uit maar belandde daarna in de volgende en verloor.

Als laatste mocht Roos Tillema de mat op in de +63 kg waarbij ze gelijk tegen 1 van de kanshebbers moest aantreden. Roos begon goed, maar werd in een minder moment geworpen en de scheidsrechters vonden dit een ippon. Gelukkig stapte Roos over deze teleurstelling heen, want in de verliezers ronde won ze met een overname en houdgreep. Daarna won ze met een keiharde tani o toshi. En in de strijd om het brons was Roos helemaal snel klaar, want zo gauw ze op de grond kwamen kantelde ze haar tegenstander snel in de houdgreep en veroverde zo het brons. GOED GEDAAN ROOS!!!

Europa Cup in Berlijn:
Op zondag moest Yaël Schipper aan de bak op de Europa Cup in Berlijn waar meester Peter Arkenbout het hele weekend moest scheidsen.

Yaël deed voor het eerst mee in de -57 kg en had een droomstart! in de 1ste ronde versloeg ze een Duitse op ippon. In de 2de ronde werd het ippon tegen een Italiaanse. De 3de ronde duurde de volle 4 minuten en Yaël won deze op een wazari. En in de 4de ronde werd een Litouwse met ippon verslagen en stond Yaël in de halve finale. Hier moest ze het opnemen tegen Nederlands Kampioen Kaya Pannegieter en het werd een hele spannende wedstrijd die bijna 10 minuten duurde. Helaas werd verloren op een vage wazari. Dus nu moest Yaël om het brons strijden tegen een Poolse en ging het nog gekker met de arbitrage. Yaël kreeg een ippon voor een binnenwaartse haak, maar die werd in zijn geheel weggewoven en ook een score later in de partij werd niet gegeven!!! Ook deze partij eindigde in een golden score met wazari tegen voor Yaël en dat was best jammer want zo’n mooi optreden verdient wel een medaille. WIJ ZIJN TROTS OP JOU Yaël!!!