Paula Borgonje en Daniël Wassenaar onverslaanbaar Dutch Open Sambo

  • 12 maart 2017

Op zaterdag 11 maart zijn Paula Borgonje en Daniël Wassenaar kampioen geworden op het Dutch Open Sambo te Dalfsen. Beide samboka’s maakten indruk door in dit sterke internationale veld al hun partijen overtuigend te winnen. Debutant Patrick Koster en Jasper van den Born behaalden het zilver. Caitlin Heerikhuisen wist het podium net niet te halen.

Het Dutch Open is een internationaal sterk bezet sportevenement met verschillende vechtsporten waaronder karate en sambo worstelen. Aan het sambo toernooi deden maar liefst 200 deelnemers uit 12 verschillende landen mee.

Daniël Wassenaar nog steeds ongeslagen
Daniël startte zijn toernooi tegen Vasilev uit Duitsland. Met verschillende technieken werden punten verzamelt en de wedstrijd met 10-0 voortijdig beëindigd. Schuijers uit Nederland werd met kata garuma gegooid en moest hierna helaas opgeven. Daniël had wat meer moeite met Bakker (NED) die erg laag bleef, maar won uiteindelijk de partij met 5 punten dankzij een worpje en een holddown. De Belg Avrabiev werd eerst met een sode geworpen waarna Daniël het met een holddown afmaakte (8-0) en het goud veilig stelde. Sinds zijn debuut in november 2016 heeft hij nog geen sambo partij verloren.

Paula Borgonje scoort maximaal en plaatst zich voor het EK in Minsk
Paula mocht haar toernooi openen tegen Janulaityte uit Litouwen en won deze partij overtuigend (8-0). Tegen Exel uit Nederland scoorde ze veel punten met een holddown, maar beëindigde de partij voortijdig met een spectaculaire heupworp die een “total victory” (de maximale score in een sambo partij) opleverde. Als laatste wachtte de Amerikaanse Walker die ook voortijdig met submission (armklem) werd uitgeschakeld. Naast het goud levert deze overwinning een zekere plaatsing op voor het EK sambo voor senioren in Minsk.

Prima debuut van Patrick Koster
Patrick debuteerde op een sambo toernooi en deed dat prima. Tegen Tovdarkhanov (BEL) won hij met 8-0 door met verschillende technieken punten te verzamelen. Al Mawarde uit Syrië was echter nog een maatje te groot en Patrick verloor deze partij dan ook met 0-9. Tegen Van Beesten (NED) kwam Patrick al op voorsprong, maar kwam Van Beesten terug. Uiteindelijk wist Patrick de partij in de eindfase naar zich toe te trekken en won met 13-4 waardoor hij het zilver in ontvangst mocht nemen.

Goede voorbereiding op het EK voor Jasper van den Born
Jasper had ook een uitdagende poule met deelnemers uit verschillende landen. Zijn eerste tegenstanders Laptev (GER) kwam niet opdagen en zorgde voor een gemakkelijke zege. Hierna moest Jasper aan de bak tegen Romanski uit België, een zware partij die met 8-3 werd gewonnen. Tegen Hakabjanijan uit Armenië was Van den Born niet opgewassen en verloor de partij met 0-8. De volgende tegenstander (Bekishev uit Duitsland) werd met een holddown en tilworp verslagen (11-0) en ook de partij tegen Akhmutkhanov (BEL) werd voortijdig beslist met 8-0. Een prima resultaat (zilver) en een goede voorbereiding op het EK Sambo voor junioren in Praag.

Net geen podium voor Caitlin Heerikhuisen
Caitlin maakte in de ochtend haar debuut als sambo referee en mocht na de korte middagpauze zelf de mat op. De partij tegen Scholing was spannend. Caitlin kreeg een punt door straffen, maar Scholing maakte later in de partij gelijk waardoor zij als winnaar de mat verliet. Ook tegen Wallkus (GER) scoorde Caitlin tweemaal een punt en maakte Wallkus gelijk tot 2-2. Doordat zij 2 punten in één keer scoorde, werd Wallkus als winnaar aangewezen. Tegen Rani uit India kwam Caitlin sterk terug en beëindigde de partij voortijdig met een holddown en worp (8-0). Van den Bos verraste haar met een worp en holddown en maakte het direct hierna af met submission (armklem). Door het zware “ochtendprogramma” miste Caitlin scherpte, waardoor het allemaal net niet lukte. De verschillen waren echter heel klein waardoor ze toch met een goed gevoel huiswaarts keerde.