Max Tillema (-12) en Joia Hiemstra (-18) Districts Kampioen

  • 20 maart 2017

Markelo – Op zaterdag 18 maart jl. zijn Max Tillema en Joia Hiemstra Districts Kampioen geworden.
Séun Steenkens, Roy de Putter, Tim Venema, Ruben van Mourik en Roos Tillema veroverden zilver. Derrick Oosting, Ashley Scheurwater en Noa Opstal behaalde het brons.
Joia, Séun, Tim, Ruben en Roy hebben zich geplaatst voor het NK-18 over drie weken in Leek.

Shoganai was met een jonge ploeg afgereisd naar het DK-12. In de -27 begon Carsten Bongaarts goed door met een overname te winnen. In zijn tweede partij was hij minder gefocust en verloor hij. Maar in de derde partij werd weer mooi gewonnen, waarna Carsten in zijn laatste wedstrijd tegen een achterstand van een wazari moest knokken en helaas verloor.

In de -30 stonden Derrick Oosting en Bram Wiersma goed te judoën.
Bram verloor zijn eerste partij van de latere nummer 2. Daarna werd gewonnen met een houdgreep en partij drie met een heupworp binnengehaald. De vierde pot werd helaas verloren op wazari.
Derrick had een lastige start, omdat hij moest beginnen tegen Rocco van Rooij. Hij deed zich zeer, verloor de concentratie en kreeg een ippon tegen door een mooie schouderworp. Derrick is een echte strijder en knokte zich daarna helemaal terug tot de derde plek, vier partijen werden gewonnen met heupworp en houdgreep. Rocco van Rooij werd ook derde.

In de -34 hadden we Max Tillema, Yorben de Waal en Sander Commandeur.
Max was echt de baas in deze gewichtsklasse. In zijn eerste pot moest hij nog zijn draai vinden, maar werd netjes gewonnen met wonderschoon ne waza en dus houdgreep. Ook de tweede partij was een mooie combinatie van uchi mata met ko uchi gari, afgerond met een houdgreep. Pas in de derde partij maakte Max gebruik van zijn ijzersterke pakking, waardoor hij opnieuw won met een worp gevolgd met houdgreep. De halve finale tegen een tegenstander die een kop groter was werd ook op die manier binnengehaald. En ook de finale was één en al dominantie en werd op ne waza binnengehaald. Max kampioen!!! 

Yorben won zijn eerste partij met een mooie staande actie gevolgd door een houdgreep. Daarna werd onnodig verloren en moest Yorben lang wachten op de herkansing. Die werd weer netjes gewonnen met meerdere worpen en een houdgreep. Partij vier was lastig en werd op beslissing verloren, maar had net zo goed voor Yorben kunnen zijn.

Sander begon ook prima, draaide terug op een overname en scoorde ippon. Zijn tweede partij won hij netjes op wazari. In de kwartfinale moest hij tegen de latere nummer 2 en stond hij supergoed te knokken. Hij verloor slechts op een beslissing. Ook Sander moest een tijd wachten, maar stond weer super op de mat in zijn vierde partij, deze werd binnen gesleept op een wazari. De strijd om het brons kwam binnen bereik, maar Sander verloor helaas zijn vijfde pot en werd hiermee zevende.

In de -38 had Owyn Siewe het zwaar, maar hij stond wel goed te judoën. In beide partijen maakte Owyn een houdgreep, maar verloor uiteindelijk met een houdgreep. Hier gaan we op trainen Owyn.

Koen Venema stond tegen grote jongens in de +50, maar was daar helemaal niet bang voor. In de eerste pot was hij nog wat te lief, maar partij twee had hij kunnen winnen als hij zijn houdgreep vier seconden langer had vast gehouden. In partij drie was de houdgreep ook maar een wazari, maar dit was genoeg voor de winst. Partij vier werd helaas verloren, maar Coen heeft laten zien wat hij kan.

Intussen waren de dames al begonnen. Fleur van Beek was kampioen in de -48 kg, want er waren geen tegenstanders, dus werd ze bij Ashley Scheurwater en nog twee dames ingedeeld, zodat ze toch drie partijen kon draaien. Die werden helaas verloren, maar er werd wel hard geknokt. Ashley won van Fleur, maar verloor de andere twee waardoor zij derde werd.

In de -36 hadden we drie stoere meiden: Noa Opstal, Lois Bandstra en Yoëlla Bax. Lois verloor helaas twee keer, maar was wel tevreden over haar prestatie want ze had alles gegeven. Yoëlla verloor haar eerste partij maar won daarna overtuigend. De derde partij werd onnodig verloren omdat ze er niet zo in geloofde. Noa heeft daar geen last van een ging direct voor de overwinning. De eerste pot werd snel beslist met een houdgreep. De twee pot was lastig, er werd niet gescoord en Noa kreeg een shido terwijl haar tegenstander er ook wel één verdiende. Door de shido verloor Noa en moest ze strijden om het brons. Hier stond ze weer super sterk en wist ze met een worp en houdgreep het brons binnen te slepen.

Als laatste mocht ons stoere strijdster Roos Tillema aan de bak in de -32. Roos had het niet makkelijk tegen meisjes van twee of drie jaar ouder, maar gaf zoals altijd alles. Eerste pot werd gewonnen op drie tegen één wazari; Roos kwam net op tijd uit de houdgreep van haar tegenstander! Tweede pot werd gewonnen met heupworp en houdgreep en Roos moest in de finale tegen een blauwe bander. Het was mooi om te zien hoe Roos strijd leverde tegen dit meisje dat ook nog een kop groter was. Ze verloor op houdgreep, maar het zilver had zeker een gouden randje.

Op het DK-18 mocht Joia Hiemstra starten in de -52. Ze was nog wat slordig met haar pakking, maar scoorde al snel wazari met schouderworp. Er volgde nog twee mooie wazari’s voordat Joia de partij besliste met ippon. In de tweede pot maakte Joia al weer snel een wazari met schouderworp, maar liet ze in een volgende actie haar verbetering op ne waza gebied zien. In een onnavolgbare actie maakte ze een hele mooie armklem! En de derde pot kostte wat meer moeite, maar werd uiteindelijk ook gewonnen met drie wazari’s. Joia gaat als kampioen naar het NK-18.

Daarna kwamen de mannen in actie. Ruben van Mourik en Francisco van der Steen in de -55 kg.
Ruben liet gelijk zijn sterke vorm zien door zijn eerste partij snel te winnen op ippon door schouderworp. In de tweede pot werd de lastige Koen Heuten verslagen op twee wazari’s en ook de halve finale tegen Mulder werd gewonnen. Daarna moest Ruben drie uur wachten voordat hij de finale mocht judoën die hij helaas verloor, maar wel met trots op mag terugkijken.

Francisco had een lastige loting, maar won met sankaku van Tim de Vrught. Daarna verloor hij van de latere nummer 1 en moest hij herkansen. Hier won hij opnieuw met houdgreep en moest toch voor de derde plek tegen Tim de Vrught. Deze wedstrijd was erg spannend en werd door Tim gewonnen op wazari.

Elvin van Aken judoode in de -50 en won netjes zijn eerste partij. Daarna verloor hij helaas twee keer.

Tim Venema moest direct de finale judoën tegen Luc v/d Greef. In de eerste partij was Tim sterk met zijn pakking, maar kreeg hij onnodige shido’s waardoor hij verloor. In de tweede pot ging Tim meer in de aanval, maar kreeg ippon tegen. Tim heeft nu een paar mooie punten om aan te werken voor het NK.

In de -81 hadden we drie sterke judoka’s: Bram Venema, Bart Spils en Roy de Putter.
Bram moest direct beginnen tegen Joost Daamen. Hij stond hier goed te knokken vooral in de laatste minuut, maar verloor op wazari. In de herkansing had Bram het weer niet makkelijk en verloor hij na vier min. hard knokken.

Bart liet ons zijn kwaliteiten zien, want in zijn eerste pot scoorde hij wazari met maki komi en maakte ook nog een mooie houdgreep. Hij kon echter deze voorsprong niet volhouden en verloor uiteindelijk op ippon. In de herkansing maakte Bart zelfs drie wazari’s maar dit was niet genoeg om de partij te winnen. Bart weet waar hij aan moet werken en heeft genoten van zijn punten.

Roy was in supervorm, want hij pakte eerst Kyan Bos met een verschrikkelijke harde overname en ook in de tweede pot was hij gruwelijk sterk aan het judoën. Misschien moet zijn moeder vaker mee, want Roy was ook in de finale goed en maakte het Joost Daamen lastig. Helaas werd een foutje afgestraft met ippon. Roy tweede!

Kenneth en Kaesey Milton lieten weer mooie dingen zien in de -60 kg.
Kenneth begon met een snoeiharde overname en won met ippon. Kaesey won met een fraaie uchi mata. Kenneth verloor zijn tweede partij onnodig, Kaesey leverde een enorme strijd met de latere nummer 1, maar verloor in de golden score. In de herkansing won Kenneth weer makkelijk met een verwurging, maar verloor daarna onnodig. Kaesey moest er weer inkomen, maar haalde zijn derde pot wel overtuigend binnen. Ook in de vierde pot was Kaesey erg op zoek en kreeg hij onnodige shido’s totdat hij ineens een supergave ko soto kake maakte en ippon scoorde. Kaesey moest voor brons tegen een passieve judoka en liet zich onnodig shido’ss aansmeren, maar gelukkig ging hij in de aanval waardoor de stand in shidos 2 – 2 werd. Bij deze stand belandde Kaesey na een aanval even buiten de mat wat de scheidsrechters een reden vonden om Kaesey de derde shido te geven. Geen NK voor Kaesey L

In de -73 kg hadden we Chris Scheurwater, Jelmer van den Toorn en Séun Steenken.
Chris liet zijn ongelofelijke strijdlust zien door bijna de hele partij uit te knokken en zes wazari’s tegen te krijgen. Ook in zijn tweede partij ging Chris helemaal tot het gaatje en verloor hij op wazari’s.

Séun had zich goed voorbereid en stond sterk op pakking te judoën in zijn eerste pot. Hij won uiteindelijk op 2 tegen 3 shido’s. In zijn tweede partij won Séun op wazari, dankzij zijn ko soto kake. In de halve finale was Séun bereid alles te geven en hij scoorde nu ippon met zijn ko soto kake. In de finale stond Séun heel goed te knokken en hield hij zich goed aan de opdracht, maar de vermoeidheid eiste ook zijn tol. Hij verloor op houdgreep.

Jelmer werd op zijn kwaliteit gecoacht door Julian en na wat zoeken en proberen scoorde hij ippon met zijn super tilworp! Ook in de tweede pot stond Jelmer er goed tegenaan en maakte hij weer een knaller van een ippon! En ook nummer drie werd met een super ippon binnengehaald. Jelmer moest in de halve finale tegen de lastige Tobias Roosendaal en belandde na een goed gevecht in de houdgreep en verliest. In de strijd om het brons is Jelmer weer helemaal opgeladen. Hij maakt direct een goede pakking, aanval met heupworp, tegenstander wil overnemen, Jelmer draait terug met Ko uchi gari en tegenstander valt vol op zijn rug en Jelmer er naast op zijn zij. “IPPON” zegt de scheids en geeft hem aan de verkeerde, waardoor Jelmer verliest. Dat is het nadeel als een toernooi te lang duurt (om 19.00 uur waren de finales nog niet klaar). Ook de scheidsrechters worden moe en zien het niet meer zo goed. De judoka is de dupe, want die loopt een NK mis!

Dank aan Erik Veldman, Julian Martens en Vincent van Mourik voor het coachen, Marije en Lars Wiersma voor het jureren en alle ouders voor het rijden!