Eerste toernooi 2017, Donderslag (B): wint jeugd 3e clubprijs!

  • 9 januari 2017

Dat was weer een geweldig judo-weekend op het Toernooi van de Donderslag in het altijd gezellige en gastvrije Meeuwen-Gruitrode (B). Zelf arriveerden we zaterdag na een barre tocht van 4,5 uur over spekgladde wegen, maar dit mocht de pret niet drukken.
Wij waren te laat om Rick Scheurwater kampioen, Resa van den Born tweede en Colin Dittmar derde te zien worden. Wel zagen wij Francisco van der Steen winnen in zijn partij om brons.

In de middag heel veel afmeldingen vanwege het slechte weer. Op het allerlaatste moment konden we Jasper van den Born nog inschrijven voor de -81 kg bij de senioren. Caitlin Heerikhuisen begon in het middagblok bij de senioren in de +78 kg en werd gecoached door zus Kayleigh. Tegen Jule Erdorf (een bekende uit Leverkusen) kon Caitlin weinig inbrengen en verloor op ippon. Beter ging de tweede partij, maar ook nu kwam Caitlin net te kort. Tegen de Duitse Haarmann scoorde Caitlin wazari en maakte het af met een houdgreep. In de laatste partij moest de Franse Beghin vanwege een blessure verstek laten gaan en zo won Caitlin voor het vierde jaar op rij het brons.

Jasper van den Born stond prima en zeer gevarieerd te judoën. De Duitser in de eerste partij werd met een schouderworp naar Duitsland terug gegooid. Van Montfoort maakte na 10 seconden hardhandig kennis met de mat dankzij een fraaie tsuri komi goshi. In de halve finale maakte Knot het Jasper wat lastiger. Met tomoe nage werd wazari gescoord en ippon met ura nage. De finale tegen de Duitser Buscher was zowaar spannend. Buscher kwam een yukootje voor, maar even later scoorde Jasper wazari. Deze voorsprong werd keurig verdedigd en ondanks twee shido’s ging het goud naar Jasper.

Zondagochtend begonnen we al vroeg met de U13. Kayleigh coachte de dames en Caitlin de heren. Voor veel van de (jongste) judoka’s was dit hun eerste toernooi in het buitenland en dus best een beetje extra spannend, al merkten de coaches daar weinig van.
Zoë van den Berg stond prima te judoën. Ze won maar liefst vier partijen met maximale score en verschillende worpen. Eerste partij met tai otoshi, tweede en derde partij met tani otoshi en de laatste tegenstander werd geveegd. Goud #1!
Noami Hartemink was ook lekker op dreef en won haar eerste partij met ippon seoi nage (ippon), tweede met o goshi en houdgreep (ippon) en de laatste partij wederom met heupworp. Goud #2!
Roan de Vries was ook al vroeg op oorlogspad. Roan won zijn eerste twee partijen keurig met een houdgreep (ippon) en mocht in de laatste partij tegen de andere judoka die alles had gewonnen, maar dankzij een tani otoshi en houdgreep werd ook deze tegenstander verslagen. Goud #3!
Lars Wiersma had als opdracht: “iedereen die op mijn mat komt, gaat er op zijn rug vanaf”. En dat lukte aardig, want Lars had zijn geheime wapen, de linkse o goshi, meegenomen waarmee ook de eerste en tweede tegenstander werden uitgeschakeld. In de laatste partij werd hard geknokt, maar kwam er geen score op het bord. Helaas vond de scheidsrechter dat de ander wat meer had aangevallen dus Zilver #1 voor Lars.
Direct na de U13, mochten de jongste judoka’s het gaan proberen. Lois Bandstra begon haar toernooi stroefjes en verloor helaas de eerste en tweede partij. Ze maakte het helemaal goed in de laatste wedstrijd waarin haar tegenstander met o goshi en houdgreep werd verslagen. Brons #1.
Derrik Oosting stond uitstekend te judoën en was heer en meester op zijn mat. Hij won alle partijen met ippon, dankzij heupworp en houdgreep. Goud #4 (telt u nog mee?).
Noa Opstal verloor helaas haar eerste partij, maar kwam sterk terug en won de tweede en derde partij met ippon (tani otoshi). Prima gedaan en Zilver #2 in de pocket!
Ashley Scheurwater had helaas een kleine poule, maar ging er 200% voor. Binnen no time lag tegenstander één op haar rug (ippon) en ook de tweede partij werd met ippon gewonnen. Goud #5!
Bram Wiersma had het zwaar en verloor de eerste en tweede wedstrijd. Ook Bram wist zich prima te herpakken en won zijn laatste partij met wazari. Dik verdiend Brons #2!
Supertalent Max Tillema kwam, zag en overwon. Met speels gemak en maximale score werden alle drie de tegenstanders met heupworp/houdgreep verslagen, wat de teller bracht op Goud #6!
Zus Roos Tillema was veruit de jongste, maar had de grootste poule. Partij één werd gewonnen met overname en houdgreep (ippon). Tweede partij werd gewonnen met sasea (ippon). De derde tegenstander werd met wazari verslagen. En met een houdgreep werd Goud #7 binnen gehaald.

Dankzij de fantastische prestaties van onze jeugdige deelnemers, eindigde Shoganai als derde in het klassement voor best presterende clubs! De prijs werd in ontvangst genomen door coach Kayleigh die zich daarna als een haas moest omkleden om op te warmen en haar eigen toernooi te gaan judoën. Want in de middag mochten de G-judoka’s gaan strijden om het eremetaal.
Gert-Jan Vlijm was ingedeeld in een uitdagende poule met judoka’s van zijn eigen niveau en één judoka uit een hogere klasse. De druk was helaas toch te groot. In de eerste partij werd onnodig snel verloren van Steenhoek. In de tweede partij stond Gert-Jan beter te judoën en scoorde een yuko. Helaas kwam even later zijn schouder hard in aanraking met de mat en verloor hij op houdgreep. Helaas moest Gert-Jan hierna opgeven vanwege de pijnlijke schouder.
Kayleigh Heerikhuisen had helaas een klein poultje. Ze won haar eerste partij keurig met een de ashi barai (ippon). In de tweede wedstrijd werd er lang niet gescoord, maar scoorde Kayleigh in de laatste minuut yuko met een o soto makikomi en haalde het laatste goud van de dag binnen.

Een bijzonder succesvol en geslaagd weekend, trots op de prestaties van onze kanjers!
Groeten van de coaches,
Kayleigh, Caitlin en Bart Heerikhuisen