Christmas Edition 100 puntencompetitie: de Grande Finale

  • 24 december 2016

‘Ook het “judojaar 2016” sluiten we traditioneel af met de zogenaamde ‘Christmas Edition’ van de 100 puntencompetitie. Na een prachtig jaar achter de rug te hebben gehad waarin vele successen zijn geboekt op zowel beginners als op topniveau, maakten onze judoka’s zich vanavond op voor een Grande Finale! Meester Harry opent de avond met de introductie van alle mensen welke zich toch iedere keer weer inzetten om dit soort happenings te realiseren. Dit keer was de organisatie van het toernooi in handen van onze Jasper, welke voor zijn opleiding judoleraar een dergelijke opdracht moest doen. Hij had de poules samengesteld en ingedeeld in een systeem waarin alle judoka’s maximaal aan de bak konden.

20161223_185429-1_resized Nog maar net met judoles begonnen en al mee doen met de puntenwedstrijd; de witte band mag omgeknoopt worden.

De 100 puntencompetitie ging van start met onze jongste strijders en strijderinnetjes! De sfeer was goed, veel vrolijke gezichten maar ook hier en daar een serieus en gefocust gezicht, het is en blijft tenslotte tóch een wedstrijd. En dan mogen ze los! Als volbloed renpaarden beginnend aan de race van de eeuw, knallen de eerste judokaatjes uit de startblokken! Ronde na ronde wordt er mét een lach en geheel zonder traan hard om de winst gestreden. Het is, vooral bij de jongsten, zaak dat er soms met een knipoog wordt gescheidsrechterd, want vooral het lerende vermogen van onze kinderen binnen de club staat voorop. Het is mooi om te zien dat met de uitleg van ‘het spelletje’ en de grondgegevens van de sport, het fundament wordt gelegd waarop jaren later de grootste talenten binnen de judosport nog kunnen bouwen.

Ik kijk tijdens de wedstrijdjes rond in de dojo welke afgeladen is met judoka’s, ouders, oud judoka’s welke speciaal terug komen voor dit evenement, alsmede broertjes en zusjes. Ik kan niet ontkennen dat het mij als voorzitter van deze prachtige club blij maakt dit te zien. Verbondenheid en samenzijn is iets wat in deze tijd van het jaar centraal staat. En laten we eerlijk zijn, achter de coulissen spreken volwassenen over de situatie in de wereld en de ellende waarmee wij als samenleving tegenwoordig geconfronteerd worden, terwijl op de mat onze kinderen het gevecht met hun tegenstander aangaan in de puurste vorm die er bestaat; eerlijk en eervol. Prachtig om te zien hoe sport kan verbroederen en ervoor zorgt dat onze kinderen zichzelf kunnen ontwikkelen in een wereld die wij als ouders voor hen hebben gecreëerd. Een mooie kerstgedachte denk ik bij mezelf.

Maar voor nu genoeg diepzinnigheid, we waren aan het judoën! Tijdens de prijsuitreiking staat de tweede groep judoka’s al te trappelen om op de mat te stappen. Na de prijsuitreiking worden de moeders die iedere week de dojo voor ons schoonmaken even in het zonnetje gezet en door Harry bedankt voor hun wekelijkse vrijwillige inzet! Top dames!

img_6464 Simone Vlijm en José Tillema in het zonnetje.

Round two! FIGHT! Ook deze ronde wordt er weer grote inzet getoond! De poules zijn deze ronde wat groter en de kinderen laten mooi judo zien. De jongste kinderen welke klaar zijn met judo, spelen gezamenlijk nog even in de extra ruimte van onze judo lokatie waar de dikke matten tijdelijk zijn neergelegd…resultaat: dikke vette lol natuurlijk.

Na de prijsuitreiking van de tweede ronde vraagt meester Harry aandacht voor een aantal ‘speciale’ Shoganai judoka’s, te weten: onze Teamwedstrijdstrijders -10 en -12. Ondanks dat al deze kinderen zich het afgelopen jaar maximaal hebben ingezet, grepen zij als team een aantal keer jammer genoeg nét naast de prijzen. Als bestuur en als trainers wilden we tóch deze toppers eren en lieten we speciale bekers maken om onze dank als club naar deze judoka’s uit te spreken! Goed gedaan allemaal! Shoganai is trots op jullie en de coaches die deze resultaten hebben weten te bereiken!

img_6494 de -10 en -12 teamjudoka’s.

Na deze huldiging beginnen we aan de derde ronde…uiteraard later dan gepland, want meester Harry neemt nog even rustig de tijd om een krentenbol te eten en daarna nog even een judokaatje te voorzien van een zorgvuldig ingetapete enkel…. zorg voor iedereen staat hoog in het vaandel binnen onze club!

Ook de laatste ronde resulteert in prachtig judo om naar te kijken. Het niveau is hoog binnen alle gelederen van onze club. In de kleedkamer praat ik nog even met een aantal ‘oud’ Shoganai judoka’s, jongens en meiden welke doorgegroeid zijn naar het nationale topniveau van Nederland. De verbondenheid met Shoganai is te horen en te voelen in hun verhalen. De basis welke gelegd is op de mat in Dronten staat garant voor een zeer goed gevoel voor de judosport.

We sluiten af. De dames van de wedstrijdadministratie leggen een laatste hand aan de puntentelling en de prijzen worden uitgereikt. Hierna is het opruimen en afsluiten. Hier en daar zoekt er nog een judoka z’n zoekgeraakte judo paspoort of naar zijn of haar sokken en worden de kratten met de prijzen en overige spulletjes weer in het opberghok gezet. Ik fiets weg samen met een trotse dochter, welke haar lol niet op kan met maar liefst twee bekers!!

Het is donker en koud op de fiets, maar het duurt gelukkig niet lang voor we thuis zijn. Binnen is het lekker warm en de lichtjes in onze kerstboom branden vrolijk. Douchen en naar bed is het remedie! Vrolijk Kerstmis allemaal… ik wens een ieder die Shoganai een warm hart toedraagt alvast een gezond en gelukkig 2017!

Groet,
Bas Tillema,
Voorzitter Stichting Shoganai Judo Dronten

Foto’s, met dank aan Bas Tillema, Familie Den Hoet en Henriëtte Heeres: https://myalbum.com/album/Mbczd3r3vWK1

15442129_1618104135153084_5824854461643809162_n