Joia Hiemstra DK kampioen, Ruben van Mourik zilver

  • 29 februari 2016

Op 27 februari vond het DK-15 jaar plaats in Markelo.

Shoganai heeft op dit pittige toernooi vijf troeven in handen in verschillende gewichtsklassen die zich bij de eerste vier proberen te knokken wat recht geeft op deelname aan het NK in Apeldoorn op 12 maart a.s.

De volgorde wordt bepaald door de omvang van de poules en daarom mogen Gertjan Kuindersma (-42kg) en Ruben van Mourik (-46kg) als eerste starten op het districtskampioenschap.

Gertjan verliest helaas zijn eerste wedstrijd. Een onnodig verlies veroorzaakt door de grote spanning waarmee hij op de mat staat. In de herkansing wint Gertjan redelijk eenvoudig zijn volgende ronde, maar stuit in de tweede ronde van de herkansing op Jos Meliessie. Werd er op het teamtoernooi in Deventer nog gewonnen van Jos was Jos deze keer toch echt te sterk voor Gertjan. Helaas geen kwalificatie voor Gertjan.

Ruben was rustig en gefocust. Zijn eerste wedstrijd won hij dan ook overtuigend met een mooie staande morote seoi-nage. Wedstrijd twee werd tactisch sterk op shido’s binnen gehaald. Ruben was sterk in zijn pakking en heerste over zijn tegenstander. Ook wedstrijd drie werd gewonnen met shido’s, maar dat kwam omdat de scheidsrechter iets te snel maté gaf tijdens een mooie aanval van Ruben waar de tegenstander plat op zijn rug landde. Daarna werd er door de tegenstander alleen nog maar verdedigd en liepen de shido’s op tot drie. Ruben kwam daarmee in de finale. De finale partij was Ruben zijn concentratie kwijt (doelstelling was gehaald zoals hij later zelf toegaf) en die verloor hij dan ook binnen 30 seconden. Kortom, een tweede plaats en gekwalificeerd voor het NK -15.

Colin Dittmar (-50kg) is dit jaar als eerste jaar -15 op het DK-15. Colins’ grote wens is deelnemen aan het NK en wellicht dat dit iets te veel op de voorgrond heeft gestaan in plaats van de focus op de uitvoering van het judo. De eerste partij werd nog nipt gewonnen met een tani o toshi, maar de daarop volgende partijen was de scherpte weg en werd er twee keer verloren. Als eerste jaars -15 is het sowieso lastig om gelijk mee te doen om de prijzen dus dan volgend jaar maar proberen met een iets andere focus.

De dames van Shoganai mochten als laatste de mat op. Aranka Sulkers (-44kg) zat in de grootste meisjes poule met 16 deelnemers. Aranka begon niet scherp aan het toernooi en liet zich overrompelen door haar tegenstander. In de eerste herkansing ging het al veel beter, met een sterke pakking en hard judo werd de wedstrijd gewonnen. De tweede herkansing was tegen dezelfde tegenstander als de eerste wedstrijd en Aranka was er niet gerust op. Wederom was Aranka te terughoudend en verloor weer van deze tegenstander. Voor Aranka dus helaas geen kwalificatie.

Joia Hiemstra (-52kg) was er als laatste jaars -15 op gebrand om in haar nieuwe district te vlammen. Afgelopen jaar heeft Joia de overstap gemaakt naar Shoganai en daar heeft ze al veel geleerd. Joia was in al haar partijen heer en meester. Door een goede focus op het kumi kata gevecht startte ze iedere partij sterk. In een poule van acht deelnemers wist zij drie keer overtuigend een ippon te scoren met snel en hard judo. Daarmee haalde zij goud en mag als eerste geplaatste naar het NK in Apeldoorn.