Heerikhuisen en Van den Born vijfde op EK Sambo worstelen, Praag

  • 22 april 2017

Praag (CZE) – Judoka’s Caitlin Heerikhuisen en Jasper van den Born zijn afgelopen week tijdens het Europees Kampioenschap Sambo worstelen voor junioren in Praag op de vijfde plaats geëindigd. Beiden verloren hun partij om brons en kwamen dus net buiten het podium terecht. Daniël Wassenaar raakte in zijn eerste partij geblesseerd en kon helaas niet verder.

Strijdlustig
Jasper van den Born begon zijn eerste grote eindtoernooi op woensdag 19 april in de klasse tot 82 kg tegen Dmitro Stetsenko uit Oekraïne en verloor deze pot helaas met 9-0. Deze tegenstander was een maatje te groot maar dit maakte Jasper alleen maar strijdlustiger. De Oekraïner kwam uiteindelijk ook in de finale terecht waardoor Jasper mocht herkansen. Hier kwam hij de Griek Iliadis tegen. Met tactisch sambo, wist Jasper deze pot naar zich toe te trekken en mocht hierdoor om het brons strijden. Deze pot moest beslist worden tegen Nikita Duinovs uit Letland. Helaas viel het kwartje de andere kant op en eindigde Jasper op de vijfde plaats.

Daniël Wassenaar geblesseerd
Daniël Wassenaar maakte een dag later ook zijn debuut en kwam uit in de -68 kg. Na de eerste ronde een vrijloting te hebben gehad, mocht Daniël het daarna opnemen tegen de Litouwer Martynas Kvedaras. Na een mooie actie komt Daniël op 1-0 voorsprong. Deze voorsprong kon helaas niet behouden worden en kreeg Daniël even later een punt tegen waardoor de stand weer in evenwicht was. Ook kreeg de Litouwer een straf voor passief vechten, deze zelfde straf kreeg Daniël ook, na een aantal aanvallen van de Litouwer te hebben ontweken. Later in deze wedstrijd werd een discutabele straf gegeven aan Daniël waardoor de tegenstander een punt extra kreeg. Dit puntje bleek de overwinning te zijn voor de Litouwer aan het einde in dit gevecht. Na de wedstrijd bleek Daniël een flinke bult op zijn knie te krijgen en had hij dermate veel pijn dat besloten werd om niet verder te gaan.

Caitlin Heerikhuisen
Vrijdag 21 april, op de laatste dag van het EK, mocht Caitlin Heerikhuisen de mat op in de klasse tot 80 kg. Ze begon haar toernooi tegen de Russin Ekatarina Sazonova en nam direct het initiatief. Even later kwamen beide samboka’s op de grond terecht en kon de Russin een armklem aanleggen waardoor Caitlin moest afkloppen. Doordat de Russin de finale haalde, mocht Caitlin herkansen tegen Akvile Titorenko uit Litouwen waarbij een bronzen plak op het spel stond. Ook nu begon Caitlin met een sterk pakking. De Litouwse kwam met een heupworp op een 4-0 voorsprong. Even later nam Caitlin een worp over en probeerde een beenklem aan te leggen. De Litouwse scoorde vervolgens een puntje met een mislukte worp en won de partij met armklem waardoor ook Caitlin niet verder kwam dan een vijfde plaats.

Waardevolle ervaring
Jasper, Daniël en Caitlin hebben, op dit door Oostbloklanden gedomineerde EK veel waardevolle ervaring opgedaan en zullen zich de komende maanden gaan voorbereiden op nieuwe uitdagingen. Paula Borgonje komt binnenkort in actie op het Europees Kampioenschap sambo voor senioren, wat van 18 tot en met 22 mei in Minsk wordt gehouden.