Friese Masters – Stiens: goud en brons en een heleboel ervaringen rijker

  • 16 april 2023

De Shoganai judoka’s hebben vandaag deelgenomen aan de sterk bezette Friese Masters in Stiens.
Voor de meesten was het ervaring opdoen voor de grote toernooien, maar natuurlijk hebben wij ook een paar toppers die prijzen pakken op dit soort toernooien.
Onze Nederlands Kampioen Max Tillema won zijn eerste pot met een worp en een houdgreep. Tweede partij werd binnengehaald met een uchi mata en de halve finale werd gewonnen met een sterke doorstuur actie. In de finale controleerde Max de wedstrijd en haalde hij netjes de ippon over de streep en het goud!!
Zus Roos Tillema stond ook goed te judoën, maar moest de winst in haar eerste pot aan een Duitse over laten. De volgende Duitse werd wel netjes verslagen met schouderworp en houdgreep! En de derde pot werd ook gewonnen, nu met een houdgreep! En in de vierde partij won Roos voor het eerst van haar grote concurrente. Resultaat is het brons, maar dit had dus ook zilver kunnen zijn, goed bezig Roos!
Noa Opstal is onze volgende medaille winnaar; zij startte goed met één van haar uitstekende houdgrepen. Maar helaas werd daarna verloren op houdgreep! Gelukkig was Noa er in de strijd om het brons weer helemaal bij en liet ze zien hoe sterk ze kan judoën: ze verslaat een zwarte bander, pakt het brons en ook haar eerste dan punten!
Paula Borgonje doet altijd mee op dit soort toernooien en zij pakte ook het brons met drie overwinningen!
Daan Hobbelman was de enige van onze -12 judoka’s die een medaille veroverde. In België ontdekte hij zijn kracht in de laatste pot, nu begon hij gelijk goed. Hij kwam een wazari achter, maar pakte door op de grond en won met ippon. Ook de tweede pot werd gewonnen met goed knok werk en de derde pot zelfs op beslissing. Daarna werd twee keer verloren, maar was het brons wel binnen.
Ryu Kloosterman begon heel goed met winst door twee wazari’s. Tweede partij werd binnengehaald met een machtige ura nage. Derde partij werd helaas verloren, maar Ryu mocht wel strijden om het brons. Ryu gaat er helemaal voor maar verliest helaas op twee wazari’s en wordt 5de.

En dan de judoka’s die helaas vroegtijdig werden uitgeschakeld, maar wel potten wonnen en zo ervaring pakken op dit niveau: Gossee Winnubst wint 1 partij met zijn sterke overnames. Nick Tillema won 2 partijen (overname en o uchi gari). Joey Holst won zijn 1ste partij met schouderworp. Jayden Duijzer won 2 partijen (binnenwaartse haak en houdgreep en overname en houdgreep). Ginato Florencia won zijn 1ste pot met een beenworp en 2de pot met houdgreep. Noud Maurik en Gifairo Rotering stonden goed te knokken maar verloren hun partijen.

Daan       Roos Noa  Max