Verslag DK-18 te Markelo en NK -18 te Den Haag

  • 20 september 2021

Zaterdag 4 september hebben we het eerste officiële toernooi in 1,5 jaar gedraaid met onze -15 en -18 judoka’s. Het was ook gelijk een serieus kampioenschap namelijk de DK-18 in Markelo.
De beste 4 van iedere gewichtsklasse mogen naar het Nederlands Kampioenschap in Den Haag op 18 september.

In de -60 kg hadden we maar liefst 4 judoka’s die het niet makkelijk hadden, want er werd enorm strijd geleverd. Lars Fintelman won 1 wedstrijd met een hele mooie overname, Kian Poortvliet won weer op ippon van Lars maar verloor daarna. Ralph Steijn won zijn 1ste pot met tai o toshi, verloor daarna en won weer in de herkansing met een worp en houdgreep. Daarna verloor hij op wazari waardoor hij de strijd om brons miste. Max Tillema won vrij makkelijk zijn eerste 2 partijen en stond in de halve finale tegen een bekende tegenstander waarvan hij deze keer helaas verloor. In de strijd om het brons verloor hij van een ervaren judoka en haalde daarmee de 5de plek. Een goede ervaring voor de komende -15 kampioenschappen!
In de -73 kg hadden Lars Wiersma en Kjeld van Asperen het nog zwaarder; ze deden enorm hun best maar verloren beide hun 2 partijen. In de -81 kg hadden we Pepijn Braam en Colin Dittmar. Pepijn had weinig kunnen judoën de laatste maanden en had het heel zwaar; hij won zijn 1ste partij nog heel fraai maar daarna werd 2 maal verloren op conditie. Colin moest er ook heel aan trekken in zijn 1ste pot maar won deze na 7,5 minuut met een sankaku. In de halve finale verloor Colin van de latere nummer 1 maar daarna scoorde Colin in pot 3 snel met kata garuma en haalde het brons binnen.
Bij de dames hadden we in de -48 kg de slimme Naomi Hartemink die 2x met houdgreep haar tegenstander versloeg. Alleen van de ervaren Nouadi werd verloren en het zilver was binnen!
In de -52 kg was Yaël Schipper lekker aan het judoen; de eerste partij werd binnen gehaald met een armklem en de tweede met uchi mata en houdgreep. Yael was onze enige kampioen! In de -57 kg deed Feline Veenstra haar eerste ervaringen op in wedstrijd en ze draaide een prima 1ste pot die ze helaas verloor. De 2de partij kreeg Feline cadeau omdat haar tegenstander opgaf. Dus ook Feline een zilveren medaille. In de -70 kg haalde Noa Opstal de finale met 2 mooie overwinningen. In de finale tegen een 2 jaar oudere, sterkere tegenstander had Noa nog weinig in te brengen, maar het zilver was binnen!
Colin, Naomi, Yaël, Feline en Noa mogen onze club vertegenwoordigen op het NK-18 in Den Haag!!!

NK-18 – Den Haag:
Op zaterdag 18 september hebben Naomi Hartemink (-48 kg), Yaël Schipper (-52 kg), Feline Veenstra (-57), Noa Opstal (-70 kg) en Colin Dittmar (-81 kg) hun eerste toernooi op Nationaal niveau mogen judoën. Het was voor alle 5 en ook de coaches en ouders een fijne NK-18 beleving. Voor de meeste was het ervaring op doen en was het doel om 1 partij te winnen.
Naomi won haar 2de partij op houdgreep, Colin zijn 2de partij met sumi gaeshi, Yaël won 2 partijen en Noa maakte echt een hele mooie reeks. Ze versloeg in de 1ste ronde Britt Meyer met wazari en houdgreep. Daarna hield Noa het nog aardig lang vol tegen de latere kampioen Swinkels, maar verloor op ippon door overname. In de herkansing versloeg Noa Van Gimst met 2x doorsturen. En daarna versloeg Noa Hamad op 2 wazari’s door overname. In haar 5de partij bleek haar tegenstander geblesseerd en schoof Noa door naar de strijd voor een plek in de kleine finale. Deze was tegen Verdonk en ging de eerste 2 minuten gelijk op. Helaas scoorde Verdonk wazari waardoor Noa meer risico moest nemen en uiteindelijk verloor op 2 wazari’s. Verdonk verloor daarna en werd 5de, Noa had een hele mooie 7de plek veroverd op haar eerste NK-18!