Wedstrijd verslag: weekend 23 en 24 oktober 2021

  • 27 oktober 2021

We hebben weer heel wat wedstrijdnieuws uit Alkmaar, Bremen en Lund!

Bremen, Duitsland:
In Bremen stond Ruben van Mourik op de mat in de -73 kg voor judoka’s jonger dan 21 jaar. Dit jaar kon je niet zo maar meedoen, maar moest je geselecteerd worden door de JBN. Ruben maakte een prima start door een Fransman met wazari en 3 shido’s te verslaan. Daarna werd helaas verloren van een Duitser. In de herkansing scoorde Ruben tegen een Brit ippon met een veeg. En daarna veegde hij ook nog een Belg van de mat met ippon. In de 5de pot werd helaas verloren van een Tjech in de golden score.
Ruben mag tevreden terugkijken op zijn eerste internationale toernooi in tijden!

Alkmaar, Noord Holland:
In Alkmaar waren we vooral om zaken uit te proberen en beter te worden voor de volgende uitdagingen zoals een NK-15! Nadeel van Alkmaar was het systeem van dubbele eliminatie waardoor judoka’s die fouten maakten bij het uitproberen na twee keer verliezen klaar waren. Dit gebeurde helaas bij Lars Fintelman, Joeri Klooster, Kjeld van Asperen, Koen Lambers en Philex van Hal. Zij weten waar ze aan moeten werken en dat is vooral durven scoren.

Yaël Schipper pakte in haar 1ste pot wel de winst, maar verloor helaas haar 2de pot ondanks dat ze hier beter stond te judoën. In de 3de en 4depot werd weer netjes gewonnen, maar in de 5de pot onnodig verloren. Vooral de laatste pot is belangrijk voor Yaël, want hier kan ze op korte termijn veel op vooruit gaan! De 5de plaats was nu het hoogst haalbare.

Ook Ginato Florencia liet progressie zien en scoorde een paar mooie punten, maar gaf er ook een paar cadeau! 1ste pot gewonnen met ura nage, 2de pot verloren, 3de pot met overname en houdgreep gewonnen, 4de pot geweldig geknokt, maar bij wazari – wazari stand helaas verloren.

Ian Nijman had in de +66 kg een paar hele grote tegenstanders, maar liet zich niet intimideren. In de 1ste pot kwam hij op achterstand maar bleef goed doorknokken en zoeken naar een score. Aan het eind werd hij helaas overgenomen bij een alles of niets aanval. In de 2de pot won Ian heel netjes met linkse heupworp en houdgreep. In de strijd om het brons verloor Ian helaas en werd 5de.

Max Tillema moest direct aan de bak in de -60 kg en kwam na 2 minuten tot een hele mooie score met ura nage (ippon)! In de halve finale moest Max nog een tandje bij zetten en kon hij in de golden score scoren met zijn speciale rol verwurging. In de finale moest Max tegen een Duitser met een Japanse naam (Yomoyama) en dit werd een spannende partij die helaas door de Duitser werd gewonnen omdat Max teveel risico nam. Het zilver was een mooie beloning voor Max zijn optreden!

Noa Opstal mocht de dag afsluiten in de +63 kg. Ze mocht twee keer judoën tegen haar beide tegenstanders en maakte er een mooie judoshow van. Vanuit een sterke pakking scoorde ze 4 keer; ippon door houdgreep, wazari met een doorstuuractie, ippon door een andere houdgreep en 2x wazari door uchi mata gevolgd met houdgreep. Noa is de terechte kampioen en is goed op stoom voor het NK volgende week.

Lund, Zweden:
Paula Borgonje werd kampioen in de -57 kg op het Budo Nord toernooi in Lund Zweden. In haar poule won ze snel van een Deense, verloor van een Zweedse en won van een Finse in de golden score. In de kruisfinale versloeg ze een Duitse met 2 wazaris waarna ze in de finale dezelfde Zweedse judoka weer tegenkwam. Nu was Paula scherp en scoorde ze ippon met een veeg. Heerlijk om weer eens kampioen te worden.