Sacha Buwalda Wereldkampioen Sambo worstelen

  • 8 oktober 2016

Ploiesti (Roemenië) – Op zaterdag 8 oktober is Sacha Buwalda Wereldkampioen Sambo geworden bij de jeugd in de klasse tot 56 kg. Sacha mocht deelnemen aan dit WK dankzij een wildcard en heeft deze kans maximaal benut.

Van wildcard naar wereldtitel
Vanwege de uitstekende prestatie op de prestigieuze Presidents Cup in Edinburgh, werd Sacha Buwalda op het allerlaatste moment aan het Nederlandse team toegevoegd en kon ze dankzij een wildcard deelnemen aan het Wereldkampioenschap Sambo worstelen in Roemenië. Afgelopen donderdag vertrok team Nederland naar Ploiesti.

Sacha begon haar toernooi met een vrijloting en versloeg daarna de Georgische Revazishvili. In de halve finale werd afgerekend met de Bulgaarse Ilieva. Laat in de middag werden de finale partijen gespeeld. Sacha mocht het opnemen tegen de Russin Voronina en wist ook deze partij te winnen en werd daarmee wereldkampioen bij de jeugd in de klassen tot 56 kilo.
De andere Nederlandse deelnemers werden helaas voortijdig uitgeschakeld.

Maar wat is Sambo eigenlijk?
In Nederland is het Sambo worstelen een relatief nieuwe sport. Sambo kent zijn oorsprong in Rusland en is ontstaan uit verschillende stijlen van de vijftien republieken van de voormalige Sovjet Unie. Elke republiek had zijn eigen afzonderlijke stijl of zelfs meerdere stijlen van volksworstelen met hun eigen regels. Sambo worstelen is een samengestelde stijl van worstelen en lijkt erg op het “oude” judo waarbij men ook de benen mag pakken. Om deze reden wordt deze sport steeds vaker ontdekt door judoka’s. Meer informatie vindt u op de website van de Sambobond Nederland: http://www.sambo-nederland.nl/