Kayleigh Heerikhuisen pakt weer goud op EK ID-judo

  • 22 oktober 2019

Op zondag 20 oktober j.l. heeft Kayleigh Heerikhuisen in Keulen goud gewonnen in de klasse tot 70 kilo (niveau 1) op de Europese kampioenschappen ID-judo. Kayleigh won haar drie wedstrijden met maximale score en prolongeerde daarmee haar Europese titel.

Op de tweede wedstrijddag van de tweede editie van het Europees kampioenschap ID-judo kwamen vier Nederlandse deelnemers in actie, allen strijdend in het hoogste niveau (1).
Kayleigh Heerikhuisen moest wachten tot de middag en gebruikte de tijd om zich, samen met haar coach, goed voor te bereiden. Haar eerste tegenstander, Melina Voges uit Duitsland werd direct door Kayleigh onder druk gezet. Na negen seconden scoorde Kayleigh ippon met een meeroltechniek (makikomi) waarmee de partij voortijdig beëindigd. Even later mocht Kayleigh het opnemen tegen de Duitse Sonja Cramer. Wederom domineerde Kayleigh de partij met een sterke pakking en aanvallend judo. Cramer werd met een makikomi techniek geworpen wat Kayleigh een wazari opleverde. De daarop volgende houdgreep zorgde voor de tweede wazari en ippon. De laatste partij was ook direct de finale, want zowel Kayleigh als haar tegenstander Jasmin Siebelitz hadden beiden al hun partijen gewonnen. Ook nu nam een zelfverzekerde Kayleigh direct het heft in handen en maakte het Siebelitz onmogelijk om haar eigen pakking te maken. Met een harde beenworp (o soto gari) scoorde Kayleigh na 45 seconden ippon en sleepte daarmee haar tweede Europese titel binnen.

De overige drie Nederlandse deelnemers mochten ook het erepodium betreden. Debutant Lesley IJzerman won drie partijen en stelde daarmee het zilver veilig. Jasper Holtackers en Jurgen van der Heijden wonnen beiden het brons.

Een bijzondere prestatie, mede dankzij een nieuwe coach
Kayleigh won twee jaar geleden goud op de Wereldkampioenschappen ID-judo 2017 en was in 2018 de enige Nederlandse deelnemer die de Europese titel in de wacht sleepte. Met het prolongeren van de Europese titel heeft Kayleigh een bijzondere prestatie geleverd. Er zijn slechts drie ID-judoka’s in de wereld die Kayleigh’s prestatie hebben geëvenaard. “Het is bijzonder lastig om de concurrentie voor te blijven. Sinds kort werken we nauw samen met Kate McDermott, coach van het ID-judoteam uit Groot-Brittannië en oud topjudoka. Kate is heel pragmatisch en tactisch zeer sterk. Dit seizoen coacht zij mij op een aantal grote internationale toernooien en heeft dan ook een groot aandeel in mijn tweede Europese goud.” aldus Kayleigh Heerikhuisen.