VIJF Nederlands kampioenen Sambo worstelen

  • 28 november 2016

Dalfsen – Op zaterdag 26 november zijn Daniël Wassenaar, Jasper van den Born, Sacha Buwalda, Paula Borgonje en Caitlin Heerikhuisen Nederlands kampioen Sambo worstelen geworden. Paula Borgonje prolongeerde haar titel in Dalfsen. De anderen maakten een indrukwekkend debuut op het NK Sambo.

Vuurdoop voor Daniël en Jasper
Debutanten Daniël Wassenaar en Jasper van den Born hadden nog niet eerder deelgenomen aan een Sambo wedstrijd. Daniël kwam uit in de klasse -68kg en begon zijn toernooi overtuigend met winst op Lambert (8-0) en Hoogendijk (8-0), Bakker moest helaas door een blessure afmelden. In de kruisfinale won Daniël met 9-0 van Verbruggen en trof in de finale wederom Hoogendijk. Met twee fantastisch worpen werd ook deze partij voortijdig beëindigd en het goud binnen gehaald.

Ook Jasper van den Born (-81kg) begon zijn toernooi sterk door met winst op van Sloten (8-0). Tegen Wladimir Krigina werd gewonnen met 14-6 (uchi mata en hold down). Ook Jasper had een afmelding in zijn poule en mocht zijn laatste partij tegen van der Veen. Jasper kwam snel op voorsprong, maar werd overgenomen wat de stand naar 4-4 bracht. Uiteindelijk wist hij de partij naar zich toe te trekken en won met 12-4 het goud.

Helaas weinig dames dus veel gewichten samengevoegd
Paula Borgonje en Sacha Buwalda mochten samen in een samengevoegde poule gaan strijden om eremetaal. Paula won haar eerste partij van Exel met hold down en armklem. Tegen Sacha ging het lang gelijk op, maar wist Paula dankzij een armklem de partij te winnen. Ook Laarman (beenklem) en Smit (armklem) verloren en konden Paula niet weerhouden om haar Nederlandse titel te prolongeren.

Sacha Buwalda verloor haar eerste partij van Paula, maar won daarna in een spannende partij van Smit (1-0). Tegen Exel werd maximaal gescoord (8-0) door een barai en hold down. Ook de laatste partij tegen Laarman was spannend, maar wist Sacha met tactisch spel met 1-0 te winnen en werd Nederlands kampioen in haar eigen leeftijds- en gewichtsklasse.

Ook Caitlin Heerikhuisen kwam uit in een samengestelde poule en mocht haar toernooi openen tegen Richel. Na een korte onderbreking vanwege een bloedneus, scoorde Caitlin 4 punten met een heupworp en nog eens 4 punten met hold down. Tegen Meijer (wereldkampioen veteranen) was Caitlin niet opgewassen en verloor met armklem. Tegen Scholing begon Heerikhuisen sterk en kwam op voorsprong. Helaas moest ze even later toch afkloppen op een armklem. Dankzij haar eerste winstpartij werd ook Caitlin Nederlands kampioen in haar eigen leeftijds- en gewichtsklasse.

Unieke prestatie
“Vooraf had ik rekening gehouden met twee Nederlandse titels. Dat alle vijf deelnemers vandaag Nederlands kampioen zijn geworden, is een unieke prestatie!”, aldus coach Bart Heerikhuisen. “De judoka’s hebben genoten van dit evenement en deze sport. Geweldig als ze dan ook zo succesvol zijn”.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES