Net geen brons voor Roy en Iris op The Hague Grand Prix

  • 19 november 2017

Op The Hague Grand Prix Judo hebben Roy Koffijberg en Iris Iwema van Shoganai Judo Dronten net naast een podiumplaats gegrepen. Beide judoka’s eindigden als vijfde op dit wereld toernooi.
Bas Koffijberg werd in de tweede ronde uitgeschakeld.

In 2011 schrapte Judo Bond Nederland de Nederlandse Grand Prix, die eerst in Rotterdam en later in Amsterdam werd gehouden, maar de komende vier jaar staat het driedaagse evenement op de IJF kalender, in de gemeente Den Haag. De eerste editie telde zo’n 230 deelnemers uit tweeënveertig landen. Als gastland kon Nederland maximaal vier judoka’s per gewichtsklasse inschrijven. TeamNL had een delegatie van drieënveertig judoka’s in de strijd. Naast wereldranglijstaanvoerders zoals Frank de Wit (-81 kg), Michael Korrel (-100 kg), Kim Polling (-70 kg) en Marhinde Verkerk (-78 kg), kwamen eveneens Junior debutanten op de tatami. Juul Franssen (-63 kg) maakte zaterdag haar rentree op de wedstrijdmat

Op de openingsdag slaagde debutant Roy Koffijberg (-60kg) erin om als beste Nederlander op de vijfde plaats te eindigen. Na een vrijloot won Roy zijn eerste wedstrijd van Iraniër Rashnonezhad met twee wazari’s. De Brit McKenzie bleek een ijzersterke tegenstander te zijn in de poule finale en Roy kreeg vier wazar’s tegen. In de herkansing pakte Roy de Rus Gadzhiev in de golden score met een wazari. In de strijd om brons moest Roy na 15 seconden het onderspit delven voor Amartuvshin Dashdavaa uit Mongolië. “Ik had een goede pakking en voelde me goed.” reageerde Koffijberg na afloop van deze partij. “Tijdens het inzetten van de worp had ik in het begin geen idee dat het zo zou aflopen. Ik heb een goede dag gehad, jammer om het zo te eindigen.”

Bas Koffijberg (-60kg), de oudere broer van Roy, kwam de judoka uit Mongolië al eerder in het toernooi tegen en werd er in de tweede ronde door uitgeschakeld. Eerder in het toernooi won Bas zijn eerste partij met wazari van Isaac Croes uit Aruba.

In de gewichtsklasse -63kg was de kersverse Nederlands Kampioen Senioren, Iris Iwema de derde Nederlandse judoka die de halve finale bereikte. Dit deed ze met winst, resp. wazari en wazari/ippon, tegen Isabel Puche uit Spanje en Iana Poliakova uit Rusland. De 29-jarige Britse Alice Schlesinger, nr. 11 op wereldranglijst, was vervolgens te sterk voor Iwema. Juul Fransen won de finale uiteindelijk in de golden score met twee shido’s van deze Engelse judoka en maakte als kampioen een mooie come-back.
De strijd om het brons tegen de Canadese Stefanie Tremblay eindigde in het nadeel van Iris Iwema. Toch een mooie vijfde plaats.
De zilver winnaar NK Senioren Sanne Vermeer pakte in Den Haag een bronzen medaille.

Met veruit de meeste judoka’s in de strijd is het niet verwonderlijk dat TeamNL bovenaan eindigde op de medaillelijst:
Goud: Juul Fransen -63, Kim Polling -70, Guusje Steenhuis -78, Tessie Savelkous +78 en Roy Meyer +100.
Zilver: Sanne van Dijke -70, Marhinde Verkerk -78
Brons: Sanne Vermeer -63, Karen Stevenson -78, Jesper Smeenk -90, Jelle Snippe -100 en Michael Korrel -100.
Vijfde: Roy Koffijberg -60, Iris Iwema -63, Natasha Ausma -70, Evelien Berndsen -70, Sam van’t Westende -73, Frank de Wit -81 en Ferdinand Ansah -100.
Zevende: Shannon v/d Meberg -57, Tibo Volleman -60, Twan v/d Werff -66, Larissa Groenwold -78 en Bas van Empelen -90.