Twee jeugdteams hebben zich geplaatst voor NK teams

  • 27 mei 2018

Markelo – Teamwedstrijden -12, -15:

Girl powerrrrrrr…..

En daar stonden onze Shoganai Leeuwinnen! Zelfverzekerd opgesteld om op de vroege zaterdagochtend van 26 mei, in sporthal de Haverkamp Markelo te laten zien wat zij in huis hadden! De focus was scherp en de blikken stonden op oneindig … het was alsof we in een oude Western film belandt waren, maar ik denk dat de stoere cowboys uit de O.K. Cannal het op een lopen hadden gezet als zij deze strijderinnen in de ogen hadden gekeken. Het sterrenteam (-12) bestond uit Quinty en Michelle Bloemendaal, Nathalie Steijn, Roos Tillema, Noa Opstal en Yoëlla Bax. Ze gingen voor de winst en een plek op het NK Teams in Nijmegen …. hadjime!

Michelle beet de spits af! En hoe! Wát een partij heeft die meid gedraaid, niet normaal! Met prachtig judo werd de eerste tegenstander zowat door de mat heen gesmeten en stond het damesteam Shoganai gelijk op voorsprong. Vervolgens was het de beurt aan Nathalie. Ze had er zin in en was maximaal gefocust. Met de juiste mindset maakte Nathalie het haar tegenstander behoorlijk lastig, maar ze maakte een foutje en het punt ging helaas naar de tegenpartij. Toen was het Roos haar beurt. Stabiel en zelfverzekerd organiseerde zij de pakking en met een harde tai o toshi stortte haar tegenstander ter aarde .. 2-1 … Noa stapte de mat op en ging voor de genadeslag, maar kreeg te maken met een scheidsrechter én een jurytafel die volgens ons met van alles en nog wat bezig waren behalve het judo … uiteindeljk ging na veel correcties, een falende klok en hoopies discussie het punt tóch naar de tegenpartij. Pech gehad maar soms gaan die dingen nou eenmaal zo. Yoëlla moest bijna vastgehouden worden, want die wilde zó graag judoën maar bij gebrek aan een tegenstander zat dat er deze ronde niet in.. wel pakte ze het volle punt en gingen de meiden -12 met een winst van 3-2 in de broekzak door naar de volgende ronde.

Round two
De tweede ronde was lastiger, maar de meiden voelden zich sterk. Michelle verloor haar wedstrijd van een ervaren en sterkere tegenstander maar hield het een mooie tijd uit tegen deze judoka. Nathalie deed ook haar best maar moest het ook afleggen deze ronde tegen haar opponent. Roos wilde het moraal opkrikken en deed dat door haar tegenstander naar huis te sturen met een mooie beenhaak. Toen was het de beurt aan Quinty om te vlammen. Ze begon goed en stond stevig te judoën, maar maakte in de 43e seconde van de wedstrijd een overtreding met een onbedoeld verstrengeld been van de tegenstander gecombineerd met een achterwaartse beweging waardoor zij helaas tegen een diskwalificatie aanliep. Soms gebeuren die dingen maar Quinty liet zich niet kennen en verliet met opgeheven hoofd de tatami.  Als laatste moest Noa de mat op. Noa had nog wat last van de mentale nasleep van de eerste partij … de wil om te winnen was groot, maar de gretigheid resulteerde uiteindelijk in verlies .. jammer maar helaas, deze ronde moesten de meiden hun meerdere erkennen.

Maar de strijd was nog niet gestreden … er zat nog steeds een kans in om een plek op het NK teams in Nijmegen te bemachtigen. De laatste ronde móest gewonnen worden en als het even kon ook nog eens met maximale punten. Michelle begon sterk, judode sterk en eindigde haar partij netjes met een Ippon winst! Dát was wat onze meiden nodig hadden. Nathalie pakte haar punt zonder enige zweetdruppels in verband met het niet hebben van een tegenstander dus de stand was 2-0.. Roos kon het afmaken en deed dat ook met twee prachtige tai o toshi’s. De teamwinst was binnen, maar de dames waren nog niet tevreden. Noa organiseerde haar pakking in haar partij goed en maakte het af met winst door een sublieme buitenwaartse haak te maken gevolgd door een houdgreep. 4-0 was de stand. Als cadeautje ging het laatste punt van de dag naar Yoëlla die wederom aan gebrek bij een tegenstander alle punten bijschreef voor het dames team Shoganai. 5-0 als eindscore voor de laatste pot … wauw wát een prestatie toppers!

Met twee gewonnen teamwedstrijden in een poule van vier damesteams behaalde onze strijderinnen een welverdiende tweede plaats in het eindklassement. “Nijmegen, here we come!” want de nummers 1 en 2 mogen naar het NK teams!!!

Boy’s power
Onze -12 jongens team bestond uit Carsten Bongaerts, Bram Wiersma, Sander Commandeur, Yorben de Waal, Max Tillema en Goewan Winnubst. De jongens stonden voor een flinke klus, want ze moesten het tegen zes teams opnemen. Eerste treffen was tegen team THAG; Carsten gaf een wazari voorsprong weg en verloor, Sander maakte heel snel een houdgreep, Yorben knokte zich naar een wazari winst, Max pakte een ippon en Goewan nam mooi over met o soto gari. 4-1 winst is een goed begin. Tegen team Nippon stond Carsten scherp op de mat en won met houdgreep, Sander verloor met een overname, Yorben maakte een wazari achterstand goed en won op een shido, Max scoorde een machtige ippon met uchi mata en Goewan verloor met een houdgreep. 3-2 winst is een goed vervolg.
Derde partij was andere koek, want we verloren met 4-1, alleen Max won met één van zijn super houdgrepen. Vierde partij kregen alle jongens op de broek van SJO. In de vijfde partij kwamen de jongens goed terug met 3-2 winst; Carsten won met zijn overname en houdgreep, Bram pakte een ippon, Yorben verloor op een wazari, Max pakte weer een ippon en Goewan gaf zijn voorsprong weg.
De zesde partij tegen Judo IJsselmond vond ik persoonlijk de mooiste, want hier werd echt goed gejudood en met 5-0 gewonnen; Carsten begon met overname en houdgreep winst, Bram scoorde ippon met tani o toshi, Sander scoorde met wazari en houdgreep, Yorben won op een shido en Max pakte in het zwaargewicht een vol punt met een machtige sode tsjuri komi goshi. 4 x winst en 2 x verlies resulteerde in een verdiende derde plek voor deze jongens die vandaag mooi judo hebben laten zien, maar ook veel geleerd hebben.

En dan de heren -15 met Ralph Steijn (-46), Pepijn Braam (-50), Colin Dittmar (-55) en Finn Raterink (-60), een +60 hebben we nog niet. Deze jongens konden niet wachten om te beginnen en lieten gelijk in de eerste pot zien waarvoor ze kwamen; team THAG werd met 4-1 verslagen. Ralph won met houdgreep, Pepijn scoorde binnen 10 sec ippon met zijn schouderworp, Colin scoorde twee maal wazari en Finn maakte binnen 10 sec uchi mata. Daarna was team Deventer aan de beurt; Ralph won weer met houdgreep, Pepijn scoorde ippon met een snoeiharde o uchi gari, Colin maakte ippon met harai goshi en Finn scoorde ippon, weer 4-1! We waren klaar voor het grote werk; het team van SJO moest verslagen worden. Ralph kreeg helaas twee mini wazaris tegen, Pepijn maakte dit weer goed met een super gave schouderworp, Colin nam zijn tegenstander over, maar kreeg de ippon tegen en Finn scoorde weer een mooie ippon met overname. Helaas 3-2 verloren. Dus moest de laatste pot tegen Nippon gewonnen worden.

Ralph stond weer supersterk op de mat en haalde zijn pot binnen, Pepijn scoorde opnieuw met schouderworp en maakte het af met houdgreep. Colin scoorde weer met zijn schouderworp uit een onmogelijke situatie en Finn wilde te graag en verloor, maar de 3-2 winst was binnen!

Het team is tweede van het district en mag naar het verdiende NK teams op 16 juni in Nijmegen.
De coaches zijn trots op jullie!
Groetjes Harry Martens en Bas Tillema.