Shoganai wint Bronzen Bokaal van het Noorden

  • 15 mei 2016

In Drachten heeft Shoganai gewerkt aan de naamsbekendheid van de club. Met ‘slechts’  13 judoka’s (vorige week waren het er 60 op ABS toernooi) werd gestreden om de Bokaal van het Noorden. Om deze bokaal in ontvangst te mogen nemen moesten er dus individuele successen worden geboekt.

Als eerste kwamen Jelmer van der Toorn en Maarten Pol op de tatami. Jelmer was vergeleken met vorige week, waar hij kampioen werd in Dronten, niet scherp genoeg. Na één verlies partij, een winstpartij en weer een verliespartij was het voor Jelmer voorbij en mocht hij helaas zijn tas weer inpakken.

Maarten Pol had een individueel doel. Hij was ingedeeld bij Peter Beening en daar had hij op het studenten NK nog van verloren. Vandaag liep dat anders met een getergde Maarten werd keurig de eerste prijs binnen gehaald door drie partijen te winnen!

Toen was het de beurt aan Erik Veldman, Justin Wassenaar en Daniël Wassenaar.

Justin had een kleine poule en wist met twee winstpartijen het goud binnen te halen.

Erik was is vorm en knokte zich met drie winstpartijen naar de finale. In de finale maakte Erik echter een kleine fout waardoor hij verloor. Zilver voor Erik.

Daniël was in bloedvorm. In de nieuwe gewichtsklasse (-66kg) was hij heer en meester. Met fantastisch judo was hij iedereen de baas. Vier keer de maximale score leverde Daniël het goud op.

Na de middagpauze mochten Seun Steenkens en Thomas van Mourik aantreden. Seun begint telkens beter te judoën, maar moest vandaag toch twee keer zijn meerdere erkennen. Slechts met kleine verliezen was het dan ook gedaan na twee wedstrijden.

Ook Thomas heeft in zijn nieuwe -66kg klasse aardig zijn draai gevonden. Door vrij uit te judoën versloeg hij zelfs judoka’s waar hij nog nooit van heeft gewonnen. Met vier winstpartijen wist Thomas met sterk en technisch judo het goud binnen te halen.

In de laatste ronde was het vandaag het ‘drukst’ voor Shoganai. Colin Ditmar, Ruben van Mourik, Francisco van der Steen, Keasy Milton, Caitlin Heerikhuisen en Abe Root waren in dit blok aan de beurt.

Met de coaches Thomas, Erik en Vincent een verdeling gemaakt wie welke judoka gaat coachen.

Op de mat van Thomas ging het heel goed. Colin wist zich daar als eerste jaars -15 judoka naar de vierde plaats te knokken. Met drie winstpartijen en twee verliespartijen stond hij dus toch maar even op het podium. In dezelfde poule was Ruben ‘on fire’, hij wist met vier keer de maximale score en fantastische worpen (twee keer een morote seoi-nage) het goud te veroveren.

Op de mat van Vincent zaten Keasy en Francisco ook bij elkaar in de poule. Francisco heeft helaas niet kunnen imponeren, maar wel een belangrijk individueel doel gehaald. Hij heeft meer risico in zijn judo gebracht, waardoor zijn judo aanzienlijk verbeterde. Met één winstpartij met gedurfd judo kan Francisco toch tevreden terug kijken op dit toernooi. Kaesy was fortuinlijker, door een blessure van zijn eerste tegenstander was hij na een vrijloting al zeker van de halve finale. Door de halve finale te winnen mocht Keasy voor het goud gaan. Deze tegenstander was echter net een maatje te groot. Maar in de strijd om het zilver/brons wist hij zich met sterk judo te verzekeren van zilver.

Caitlin was naar Drachten gekomen om te knokken voor Dan punten. Door de focus op de punten in plaats van het judo gingen de punten helaas niet mee naar Dronten. Maar die punten komen er wel op een volgend toernooi.

Erik was als coach bij Abe op de mat aanwezig. Abe verloor zijn eerste wedstrijd, waardoor er op de volgende wedstrijden te veel spanning kwam te staan. Abe wil persé winnen en in een afvalsysteem kan dat wel eens voor wat meer spanning zorgen. Na zijn eerste partij won Abe twee keer, maar net voor de strijd om de medailles verloor Abe zijn tweede wedstrijd en was hij uitgeschakeld. Overigens is Abe ook eerste jaars en is het sowieso al heel knap dat hij zich in deze gewichtsklasse kan meten met de besten. Die medaille komt de volgende keer dus wel weer.

Tot slot was er als verrassing ook nog eens het brons voor ons als club en mochten wij een mooie grote beker in ontvangst nemen!

IMG_1566

Volgende grote (internationale) toernooi voor deze judoka’s is op 4 en 5 juni in Venray.