Grand Prix Sambo in Parijs

  • 29 mei 2017

Parijs (FR) – De Shoganai judoka’s hebben zaterdag 27 mei uitstekende resultaten behaald op de Grand Prix Sambo in Parijs. Paula Borgonje werd kampioen, Caitlin Heerikhuisen en Daniël Wassenaar werden beide knap tweede op dit prestigieuze en sterk bezette sambotoernooi.

 Paula Borgonje kampioen in de klasse tot 56 kilo
Helaas viel het aantal deelnemers bij de dames tegen en had Paula Borgonje geen tegenstanders in haar eigen gewichtsklasse (tot 56 kilo). Na overleg met de organisatie, mocht Paula voor een vriendschappelijke partij tegen de nummer drie van de Europa in de klasse tot 60 kilo. Deze Franse dame was nog een maatje te groot en sprokkelde met een aantal acties acht punten bij elkaar. In de finaleronde mocht Paula de mat op tegen de Française Prevost in de klasse tot 52 kilo, de klasse waarin zij normaal uitkomt. Paula begon sterk en scoorde vier punten met een heupworp en wilde het direct afmaken met een armklem maar dat mislukte. Paula bleef aanvallen en beëindigde de partij (8-0) met een schitterende heupworp waardoor de Française even naar adem moest happen.

Caitlin Heerikhuisen overtuigend zilver
In de klasse tot 80 kilo mocht Caitlin Heerikhuisen haar toernooi beginnen tegen de Russin Olinda Khrapunova. Caitlin begon zelfverzekerend aan de wedstrijd maar na een mislukte actie kwam ze in een hold-down en kwam daardoor op vier punten achterstand. Even later stuurde Caitlin de Russin door naar haar zij maar dat leverde geen score op. Khrapunova besliste de partij met een ko soto makikomi waardoor de eindstand 0-10 in het nadeel van Caitlin uitviel.

Tegen de Française Bilitis Darcy begon Caitlin fel en scoorde twee punten met een heupworp en ging direct door met een hold-down waardoor de score op 6-0 stond. Even later stuurde Caitlin de Française door en scoorde daarmee wederom twee punten (8-0 en dus einde wedstrijd) maar door een fout aan de jurytafel werd de partij toch voortgezet. Met een armklem won Caitlin deze wedstrijd overtuigend en stelde het zilver veilig.

Daniël Wassenaar lekker op dreef
Daniël Wassenaar kwam uit in de klasse tot 68 kilo en trof in zijn eerste partij de Fransman Gaetan Woets. Daniël ging direct sterk van start en scoorde twee punten met een combinatie van kata garuma en ko soto gari. Met een schitterende sode werden daar vier punten bij opgeteld. Daar kwam even later nog een punt bij en de partij werd definitief beslist met een hold-down waarmee de score op 11-0 kwam. In de tweede partij tegen de Fransman Alexis James kwam Daniël op 2-0 dankzij een offerworp. Met een veegworp kwamen daar nog vier punten bij. Met een offerworp werden de laatste twee punten binnen gehaald waardoor de partij met 8-0 voortijdig werd beëindigd. In de laatste partij trof Daniël de Rus Samvel Badalian. Deze was nog een maatje te groot. De Rus scoorde 0-4 met uchi mata en beëindigde de partij voortijdig met een armklem.

Sterk bezet
De Grand Prix Sambo in Parijs is een sterk bezet sambotoernooi met deelnemers uit (onder andere) Rusland, Duitsland, Frankrijk, Armenië, Kazachstan, Engeland, België en Nederland. De minimale leeftijd is 18 jaar waardoor de poules zowel junioren als senioren bevatten. Een prima toernooi om veel ervaring op te doen.