Sacha brons in Erfurt. Heren ondervinden zeer sterke tegenstand in Bremen

  • 21 maart 2016

Het afgelopen weekend vond in Duitsland een belangrijk judo meetmoment plaats voor aspiranten (-18) en junioren (-21); de heren in Bremen (International Masters) en de dames in Erfurt (International Thürlinger). Beide toernooien hebben veel Europese deelnemers, maar ook de top uit Brazilië, Kazachstan, Canada en Japan. Nederland is traditioneel met een groot aantal deelnemers op de mat.
Sacha Buwalda (-18) won het brons in Erfurt. De heren werden vroegtijdig uitgeschakeld, zowel in de -18 als -21 leeftijdsklasse.

Op Vrijdag vertrokken Harry Martens, Sacha Buwalda en Marlynn Martens (voor de support) naar Erfurt. Sacha Buwalda won haar eerste partij van een Braziliaanse met een yuko, ze stond geconcentreerd te judoën en was sterk in haar pakking en acties. De tweede partij tegen een Duitse werd vlot binnengehaald met twee wazari’s. Derde pot was tegen een bekendere Duitse en Sacha moest hier alles uit de kast halen. Ze kwam eerst een yuko voor, maar verloor uiteindelijk met twee yuko’s. In de herkansing versloeg ze eerst een Canadese op yuko, daarna een Nederlandse op yuko en een Engelse op ippon (uchi mata). In de strijd om het brons moest ze tegen een andere Braziliaanse en dit werd een spannende partij die door Sacha op een shido werd binnengehaald. Met deze derde plek zit Sacha bij de beste drie van Nederland in de -57 kg.

image26 (1)

Zaterdagnacht arriveerden Harry, Sacha en Marlynn in Bremen om de volgende dag de heren te coachen en volgen. In Bremen was de competitie zeer zwaar. Bij de junioren kwamen zowel Roy Koffijberg als Arthur Heeres uit in de gewichtsklasse -60kg. Roy wist zijn eerste partij tegen een Kazachstaan te winnen, maar in de tweede ronde verraste de Franse Florimont hem met ippon. Roy kreeg geen herkansing.
Arthur Heeres was niet opgewassen tegen de twee jaar oudere en behendige Zhenisbek, eveneens uit Kazachstan. (Zhenisbek verloor enkel van kampioen Tornike Tsjakadoea van Kenamju, Haarlem). Ondanks een goede strijd verloor Arthur de herkansing van Fransman Cattez met wazari.

In de gewichtsklasse -73 en -81 namen resp. 17 en 15 Nederlanders deel. Veertien judoka’s in de -73 verloren reeds de eerste partij, de drie anderen strandden in de volgende ronde. Drie mochten herkansen. Ook in de -81 zijn elf judoka’s direct uitgeschakeld. Slechts één Nederlander weet het tot een vijfde plaats te brengen. Geen één kreeg een herkansing!
Erik Veldman (-73kg) verloor zijn partij van een Zwitser en kreeg geen herkansing. Sebastiaan van Eck (-81kg) moest afkloppen in de strijd tegen een Canadees.

Onder de hoede van Ghislain v/d Steen en Vincent van Mourik vertrokken Francisco v/d Steen, Ruben en Thomas van Mourik eveneens op vrijdag naar Bremen voor het international Masters -18 op zaterdag 19 maart. Thomas van Mourik (-60kg) deed het heel goed in de -18 door drie partijen op rij te winnen van een Let, Belg en Duitser. Hij verloor daarna van de latere kampioen uit Brazilië. In de herkansing kon hij deze stijgende lijn niet doorzetten en verloor jammer genoeg van de Belg Bianchi.
Ook hier geldt dat zeker 14 van de 19 Nederlandse judoka’s slechts één enkele partij hebben gejudood.
Ruben van Mourik (-46kg) en Francisco v/d Steen (-50kg) debuteerden op dit zware Internationale toernooi. Ruben verloor van een Fransman en Francisco van een Tsjech. Helaas geen herkansing, maar toch indrukwekkende ervaring op gedaan!