Het weekend van het Espoir toernooi in Eindhoven

  • 16 januari 2023

In het weekend hebben vier judoka’s van Shoganai aan het grote internationale Espoir toernooi in Eindhoven deelgenomen. Wegens corona kon dit toernooi 2 jaar niet doorgaan.

Ginato Florencia deed voor het eerst mee in de -18 en had duidelijk moeite mee het hoge niveau; hij verloor 2 keer en zal het volgend jaar een stuk beter doen. Max Tillema moest tegen grote kerels judoën in de -73, maar startte goed door in zijn 1ste pot een wazari te scoren tegen een Zwitser met een hele mooie overname. Helaas kon hij deze voorsprong niet verdedigen en verloor hij op ippon. In de herkansing pakte hij een Nederlander in met een doorstuur actie en een houdgreep. Maar in de 3de pot liep hij teveel mee en kreeg hij ippon tegen. Ook Max weet waar hij op moet gaan trainen.
Noa Opstal had het niet makkelijk in de -70 kg en werd door een Française 2 keer geworpen. De Française werd uiteindelijk 3de! Noa mocht herkansen en stond goed te knokken maar werd ineens verrast door een beuk tegen haar hoofd gevolgd door een worp. Dit gaat haar volgende keer niet weer gebeuren.
Yaël Schipper had een volle poule in de -52 kg met 31 tegenstanders. De 1ste ronde versloeg ze een Duitse met o soto gari maki komi, de 2de ronde een Duitse met houdgreep. In de kwartfinale was de 3de Duitse te sterk en verloor ze op 2 wazaris. Daarna pakte ze weer goed door in de herkansing met winst op verwurging en winst op 3 shidos. m brons moest ze nu tegen de 4de Duitse en deze was echt goed op de grond en pakte Yaël in de houdgreep. Een 5de plek voor Yaël met 4 winstpartijen en 2 mooie leermomenten is een prima prestatie waar veel judoka’s jaloers op zullen zijn.