Sterrentoernooi te Biddinghuizen: ‘mooi hè’

  • 25 februari 2017

De dag begint met een achter de wolken verstopte zon en uiteraard waait het best wel weer stevig in ons mooie poldertje als de eerste judokaatjes in hun judopak met winterjas eroverheen sporthal ‘Het Koetshuis’ in Biddinghuizen binnenstappen. Gelukkig brandt binnen de kachel op een aangenaam temperatuurtje en hebben de vrijwilligers van de organisatie inmiddels alle judomatten al klaar gelegd. De stoelen en banken staan er nog een beetje verlaten bij als we de gymzaal binnenlopen. Toch is de sfeer meteen al goed. Er klinkt een vrolijke beat uit de boxen van de opgezette geluidsinstallatie en de jurytafels staan ook al klaar met hun welbekende scorebordjes en bakjes met snoepjes voor de vrijwilligers die vandaag achter de tafels mee gaan helpen om er weer een onvergetelijke dag van te maken.

Ondanks dat er altijd door de organisatoren en begeleiding van alle judoka’s bij stil wordt gestaan, vind ik het toch altijd weer fantastisch om te zien dat er zoveel mensen zijn die zich vrijwillig en belangeloos een hele vrije zaterdag in willen zetten om een judotoernooi voor de kinderen tot een feestje te maken. Het zijn er natuurlijk teveel om op te noemen en soms vergeet ik zelf ook wel eens in een openingspraatje of speech iedereen te benoemen, toch is alle bijdrage belangrijk én onmisbaar. Van EHBO’er tot organisator en van scheidsrechter tot jurylid, zonder deze mensen zijn dit soort evenementen niet mogelijk dus hulde aan al onze vrijwilligers!

De gymzaal begint inmiddels vol te stromen en de judomat raakt steeds voller met judoka’s. In totaal hebben 118 kinderen zich ingeschreven om vandaag te gaan judoën en het toernooi is verdeeld in 3 blokken. Samen met Marije Wiersma mag ik vandaag de kinderen begeleiden en het coachen wordt vandaag door Daniël Wassenaar en Kayleigh Heerikhuizen gedaan. Bart Heerikhuizen heeft geen keuze en moet werken voor z’n knaken want ook hij krijgt een kaart om te gaan coachen. Qua scheidsrechters levert Shoganai maximaal want Jasper van den Born, Caitlin Heerikhuizen en ook meester Harry staan te trappelen om te beginnen. Nog even het T-shirt glad strijken en hier en daar een stropdas knopen en we kunnen los.

Exact om 09:00 uur opent Gerben de Waal van B.A.S. judo het toernooi en deelt de eerste groep judoka’s in poules. Alle kinderen worden verdeeld over 3 matten en de strijd barst los. Op mat 1 staan de jongste judokaatjes tegenover elkaar en ondanks dat ze soms maar 5 of 6 jaar oud zijn, er wordt gevochten als leeuwen. Jasper is als scheids streng et doch rechtvaardig maar verliest nooit het allerbelangrijkste aspect van judo uit het oog: respect en plezier. Het is de kunst om in de beleving te blijven bij deze jonge kinderen en dus is er altijd tijd voor een stukje uitleg en waar nodig een woord van troost. Op mat 2 staat Caitlin te scheidsen en ook zij staat te genieten van alle wedstrijden. Kayleigh en Daniël lopen heen en weer met scorelijsten en geven alle Shoganaijudoka’s tips en uitleg voor en tijdens de wedstrijdjes. Wat ik zo mooi vind om te zien is dat alle Shoganai begeleiding (coaches, begeleiders en scheidsrechters) zichtbaar genieten en elkaar aanvullen als het gaat om het welzijn van de kinderen. Het is zo’n gevoel dat maar moeilijk te omschrijven is maar het raakt de kern van de Shoganai gedachte: Samen genieten van judo en jezelf inzetten voor het grotere (club)geheel.

Meester Harry is alleen het eerste blok als scheidsrechter actief en blijft gedurende het verloop van het tweede blok nog even hangen om het geheel te aanschouwen. Wat hem opvalt is dat veel judoka’s van Shoganai goed kunnen ‘schakelen’ door zowel links als rechts te gaan judoën, naar gelang de acties van hun tegenstsanders. Met een twinkel in z’n ogen en een grijns op zijn gezicht wijst hij mij ‘live’op een actie welke juist op dat moment gebeurt bij één van de Shoganai judoka’s: “kijk! Die techniek hebben we de afgelopen week vaak geoefend, en nu zie je het dus terug in de wedstrijd!”….mooi hè?…

En of het mooi is! Aan het eind van het tweede blok volgt er wederom een opsomming van alle behaalde punten en krijgen alle judoka’s welke een medaille hebben verdient een mooie plak uitgereikt. De sfeer is heerlijk ontspannen en we gaan beginnen aan het 3e blok waar de meer ervaren en oudere kinderen zijn ingedeeld. Ook dit blok spatten de vonken er weer vanaf en wordt er mooi en ook heel vaak technisch goed gejudood. Vooral deze categorie judoka’s laat zien dat je al op jonge leeftijd echt iets kan beheersen op judogebied en er wordt hard gevochten op alle matten.

Ik kijk op m’n horloge en zie dat het al weer 14:00 uur is…..het sterrentoernooi is bijna afgelopen en na de prijsuitreiking van het 3e blok gaan de meeste mensen weer huiswaarts. Ik blijf nog even hangen om samen met Max de matten te helpen op te ruimen want ook voor dit toernooi geldt: “samen uit, samen thuis” én vele handen maken dan licht werk. Marije maakt de laatste foto’s van alle uitslagen van de poules om de administratie op orde te kunnen maken en dan is het tijd voor ons om weer naar huis te gaan.

In de auto terug naar huis praat ik met onze Max over zijn wedstrijdjes van vandaag. Ik zie de glimlach op zijn gezicht wanneer ik in mijn achteruitkijkspiegel kijk. Mijn kleine held kijkt naar buiten het wijde polderlandschap in en in zijn ogen zie ik dezelfde twinkel als in die van meester Harry van vandaag……mooi hè.

verslag, Bas Tillema.
Voorzitter Stichting Shoganai Judo Dronten

Kampioen in hun poule werden: Roos Tillema, Jim Oud, Nick Tillema, Daan van Ginkel, Lise Bongaarts, Derrick Oosting, Coen van Riesen, Auke de Boer, Arjen Varisli, Finn Huurman, Kian Poortvliet, Max Tillema en Noa Opstal.
Zilver voor: Livia den Hoet, Carsten Bongaarts, Rodin Vos, Lieke van Dravik, Elyza Zijtveld, Roos Tillema, Dilara Varisli, Bram Kerremans, Ayush Prasad, Quinty Bloemendaal en Kars Huurman.
Brons voor: Rilana van Zanten, Owen Scholder, Florian Huisman, Ashley Scheurwater, Sanne Leurs en Yoëlla Bax.