Shoganai Samboka’s prolongeren Nederlandse titels

  • 18 februari 2017

Dedemsvaart – Op zaterdag 18 februari zijn Daniël Wassenaar, Jasper van den Born, Paula Borgonje en Caitlin Heerikhuisen van Shoganai Judo Dronten voor de tweede maal op rij Nederlands kampioen Sambo worstelen geworden. Debutant Erik Veldman had het zwaar in een seniorenpoule maar wist toch het brons te bemachtigen.

Wassenaar oppermachtig
Daniël Wassenaar kwam uit in de klasse -68kg en begon zijn toernooi tactisch met winst op de zeer ervaren Pim Graafland (2-0). Tegen Sandor Hooijmans scoorde Wassenaar met een holddown en tilworp (9-0). Serge Doddema werd met kata garuma en harai goshi verslagen (8-0) en ook Lukas Hoogendijk kon Wassenaar niet van de overwinning afhouden (eveneens 8-0). In de laatste partij tegen Feli van ’t Goor scoorde Wassenaar wederom met kata garuma en maakte de klus af met een armklem. Oppermachtig en zonder punt tegen prolongeerde Wassenaar zijn Nederlandse titel.

Erik Veldman debuteerde op het NK Sambo en mocht zijn krachten meten in een zware seniorenpoule. Hij begon zijn toernooi tegen de zeer ervaren Johan Jaspers Faaijer en scoorde een punt maar belandde even later op de grond en verloor met een beenklem. Veldmans volgende tegenstander dook direct naar de benen en maakte een beenklem waardoor Veldman wederom moest afkloppen. Hierna verliep het toernooi een stuk beter Diego Warner werd met tai otoshi en holddown verslagen (8-0) en Veldman scoorde in de verlenging tegen Jan Verbrugge met holddown en armklem. Een prima derde plaats.

Jasper van den Born had in zijn eigen leeftijdscategorie geen tegenstanders en had dus zijn Nederlandse titel al in de pocket. Om toch te kunnen knokken, was hij bij de senioren ingedeeld. Daar had van den Born het zwaar. Tegen Patrick Meijer werden twee punten gescoord maar moest de mat toch in het nadeel verlaten (2-10). Van den Born begon sterk tegen Mischa Eijt maar moest ook in hem zijn meerdere erkennen (1-7). De heren moesten tweemaal tegen elkaar dus nieuwe kansen. Helaas wist van den Born ook nu niet te winnen en verloor met 0-8 en 1-8.

Helaas weinig dames dus veel gewichten samengevoegd
Paula Borgonje mocht in een samengevoegde poule gaan strijden om eremetaal. Borgonje won haar eerste partij van Kim Smit met een armklem. Tegen Lizzy Gevers ging het lang gelijk op maar wist Borgonje dankzij een strafje de partij te winnen. De dames moesten tweemaal tegen elkaar strijden en ook de tweede maal won Borgonje van Smit met een beenklem. Gevers scoorde in de laatste partij 3 punten waardoor Borgonje verloor maar mocht even later toch de Nederlandse titel in haar eigen leeftijdscategorie in ontvangst nemen.

Ook Caitlin Heerikhuisen kwam uit in een samengestelde poule en mocht haar toernooi openen tegen de ervaren Natasja Meijer die ook dit jaar onverslaanbaar was (0-8). Tegen de zwaargewichten van Ballegooijen en Sok deed Heerikhuisen haar uiterste best maar kwam nog te kort. Tegen Leena van den Bos scoorde Heerikhuisen een beenklem. in de laatste partij tegen Merlissa Scholing kwam Heerikhuisen lekker op stoom en won ook deze partij met een beenklem en werd Nederlands kampioen in haar eigen leeftijds- en gewichtsklasse.

Laatste meetmoment voor EK Sambo
Voor Wassenaar, van den Born en Heerikhuisen was het NK Sambo tevens het laatste meetmoment waarin ze punten konden verzamelen voor ranking. De ranking bepaald wie er door de Sambobond Nederland wordt uitgezonden naar het Europees kampioenschap in Praag in april. “Onze Samboka’s hebben prima gepresteerd en maken zeker een goede kans. Nog even afwachten en dan weten we het zeker”, aldus coach Bart Heerikhuisen.