Kayleigh Heerikhuisen wint goud op het WK A-judo

  • 23 oktober 2017

Op zondag 22 oktober heeft Kayleigh Heerikhuisen in Keulen goud gewonnen in de klasse tot 70 kilo (niveau 1) op het eerste IJF Wereldkampioenschap judo voor mensen met een verstandelijke beperking. Kayleigh won haar beide partijen dankzij sterk judo op de grond en met de maximale score ippon.

Divisioning en loting levert kleine poules op
Kayleigh en haar familie reisden donderdag al naar Keulen voor de accreditatie en weging. Op vrijdag vond de divisioning plaats waarbij een team leraren en coaches bekijkt of de judoka’s in een poule qua niveau bij elkaar passen. Na de officiële loting, werden de definitieve poules bekendgemaakt. Hoewel er bij dit eindtoernooi meer dames waren ingeschreven, waren deze gelijkmatig verdeeld over alle gewichtsklassen zodat de organisatie geen gewichtsklassen hoefde samen te voegen. Gevolg hiervan waren kleine poule met 2 of 3 judoka’s. Kayleigh werd samen met Melina Voges ingedeeld in de klasse tot 70 kg (niveau 1) waardoor beide dames in een “best of three” moesten strijden om de wereldtitel.

Op zaterdag vonden de wedstrijden in niveau 2 plaats en op zondag was het de beurt aan de Nederlanders, allen strijdend in het hoogste niveau. Kayleigh mocht in de vroege ochtend het spits afbijten. Haar tegenstander Voges is een zeer actieve judoka, maar werd door Kayleigh goed gecontroleerd dankzij een sterke pakking. Een ingezette actie van Voges werd doorgestuurd naar de grond waarbij Voges op haar buik terecht kwam (geen score). Kayleigh ging direct voor het grondgevecht en kantelde Voges naar haar rug en nam haar in de houdgreep. Stap 1 naar de wereldtitel was gezet. Een klein half uur later was het tijd voor de tweede confrontatie tussen beide dames. Ook nu nam Kayleigh het initiatief en werkte Voges naar de grond en wist ook nu Voges naar de rug te kantelen en in de houdgreep te nemen. Na 20 seconden klonk het eindsignaal en werd Kayleigh Nederlands eerste Wereldkampioen judo voor mensen met een verstandelijke beperking.

Team NL scoort zeven medailles
Ook de rest van Team NL deed het bijzonder goed. Andy Schoutens werd eveneens Wereldkampioen in de klasse tot 73 kilo. Shurensly Verberne won in dezelfde klasse het brons. Jasper Holtackers kwam uit in de klasse tot 90 kilo en pakte daar het zilver. Jurgen van der Heijden (tot 100 kilo) en Etiënne Wolters (+100 kilo) wonnen het brons. In de middag moest Ifeanyi Oguejiofor in een zinderende finale in de klasse tot 81 kilo genoegen nemen met zilver, na drie spectaculaire overwinningen in de voorrondes en halve finale. “Dit team heeft buitengewoon goed gepresteerd. Vooraf hadden we rekening gehouden met 3 tot 4 medailles. Dat alle judoka’s met eremetaal naar huis zijn gegaan, had ik vooraf niet durven dromen.” aldus coach Bart Heerikhuisen.