Goud: Noor v/d Lingen (Ede) en Roos Tillema (Venray), Zilver: Daniël Wassenaar (Venray) en Roy Koffijberg (Madrid)

  • 4 juni 2018

Ede – Vandaag is Noor van der Lingen kampioen geworden op de 25e editie van het Heidetoernooi in Ede. Aranka Sulkers was dicht bij een podiumplaats maar werd helaas in de kruisfinale uitgeschakeld.

In het eerste blok mochten Kian Poortvliet en Roan de Vries als eersten proberen zo’n mooie jubileummedaille te bemachtigen. Roan was nog niet helemaal wakker en lag in zijn eerste partij binnen 10 seconden op zijn rug. Tijdens de tweede wedstrijd ging het al wat beter maar kwam Roan toch een wazari achter en verloor uiteindelijk met ippon. In zijn laatste partij maakte Roan het spannend. Na de reguliere speeltijd stonden er alleen shido’s op het scorebord dus werd de wedstrijd verlengd met golden score. Hierin kreeg Roan zijn 3e shido en verloor de partij. Kian begon zijn toernooi met zo’n lange partij die hij verloor in de golden score. Ook de tweede wedstrijd verloor Kian met ippon waardoor hij de kruisfinales misliep.

In het tweede blok mochten alle dames de mat op. Voor Shoganai namen Noor van der Lingen en Aranka Sulkers deel. Noor begon haar toernooi sterk en won haar eerste wedstrijd met ippon (o soto gari). De tweede en derde partij won Noor met houdgreep. Deze partijen hadden veel energie gevraagd want helaas verloor ze haar laatste partij. De 3 ippons waren echter ruim voldoende voor de eindoverwinning zodat zij even later als enige Shoganai judoka het erepodium mocht beklimmen. Aranka Sulkers zat in een grote poule die in 4 poules van 3 was gesplitst en begon haar toernooi voortvarend met een ippon dankzij een armklem. De tweede partij verloor Aranka en even later bleek dat alle drie de dames in de poule één wedstrijd hadden gewonnen. Dat betekende dat de poule opnieuw moest worden gejudood en dat pakte goed uit want Aranka nam revanchee en won twee partijen op rij met ippon. Direct daarna moest ze de mat op voor haar eerste partij in de kruisfinale maar was onvoldoende hersteld en kwam in een houdgreep terecht waardoor ze werd uitgeschakeld.

In het derde en laatste blok mochten Gertjan Kuindersma, Tim Venema en Yorben de Waal de mat op. Gertjan had het zwaar als jongste van zijn poule. Hij deed enorm zijn best maar helaas kwam hij nog tekort op dit niveau en verloor zijn vier partijen met houdgreep en armklem. Ook Tim had een zware poule en verloor zijn eerste wedstrijd dankzij een uchi mata van Sebastiaan van Eck. In de tweede partij moest de golden score de winnaar brengen maar kwam Tim in een houdgreep. Ook in de laatste wedstrijd delfde Tim het onderspit en verloor met 2 wazari’s. Yorben moest lang wachten op zijn eerste partij waarin hij uiteindelijk in een houdgreep belandde en verloor. In de tweede partij deed Yorben ook enorm zijn best maar verloor wederom met houdgreep waardoor hij niet kon deelnemen aan de kruisfinales.

Venray – Het zeer sterk bezette internationale toernooi in Venray leverde ons een echte kampioen op: Roos Tillema! En een mooie zilver plak voor Daniël Wassenaar! Maar bovenal werd er erg veel geleerd van dit internationale judo. Pepijn Braam won drie partijen. Colin Dittmar, Max Tillema, Carsten Bongaarts, Séun Steenkens, Joia Hiemstra, Elvin van Aken, Francisco v/d Steen en Ruben van Mourik wonnen twee partijen. Bram Wiersma en Ralph Steijn wonnen één partij.

En in Madrid heeft Roy Koffijberg zilver gewonnen op de European Open. Hij won vier partijen op rij!