Vijf judoka’s kampioen op NK Sambo

  • 20 januari 2018

Utrecht – Op zaterdag 20 januari hebben Daniël Wassenaar, Jasper van den Born, Paula Borgonje en Caitlin Heerikhuisen van Shoganai Judo Dronten in Utrecht hun Nederlandse titel Sambo worstelen geprolongeerd. Thomas van Mourik maakte een indrukwekkend debuut door ook Nederlands kampioen in zijn klasse te worden.

Van Mourik maakt indrukwekkend debuut, Wassenaar en van den Born prolongeren
Thomas van Mourik debuteerde op het NK sambo in de klasse tot 74 kg en deed uitstekende zaken. In zijn allereerste sambowedstrijd won hij overtuigend met 8-0 van Jan van Bruggen. In zijn partij tegen bondscoach Johan Jaspers Faijer kwam Thomas nog sambo ervaring te kort en verloor de partij met 0-4. Thomas kan terugkijken op een prima debuut met een Nederlandse titel bij de junioren.

Daniël Wassenaar kwam uit in de klasse tot 68 kg en won zijn eerste partij van Niek Lamberts met 8-0. Hij had het moeilijker tegen Leroy Schuijers die hij met 3-0 wist te verslaan. In zijn laatste partij trof Daniël Lucas Hoogendijk. Daniël kwam vlot op 7-0 voorsprong en scoorde uiteindelijk nog een “total victory”, een worp met de hoogste waardering. Daniël sleepte daarmee zijn derde NK goud binnen.

Jasper van den Born had in zijn eigen leeftijdscategorie (-90 kg) geen tegenstanders en had dus zijn Nederlandse titel al in de pocket. Om toch te kunnen knokken, was hij bij de senioren ingedeeld. PieterPaul Schouten was nog een maatje te groot (0-8) en Remo Smeer verraste Jasper met een snelle beenklem. Jasper herstelde zich goed en liet prima sambo zien tegen Ruben Drost waar hij met 14-4 van won.

Helaas wederom weinig dames dus veel categorieën samengevoegd
Paula Borgonje had in haar klasse tot 56 kg helaas maar één tegenstander, Tisha Balentien. In de eerste partij uit de “best of three” scoorde Paula 4 punten met houdgreep en beëindigde de partij voortijdig met een “hold-down”. In de tweede confrontatie werd opnieuw de heupworp gebruikt om Tisha naar de grond te werken (4-0) en won Paula de partij en haar vierde Nederlandse titel met een armklem.

Ook Caitlin Heerikhuisen had helaas geen tegenstanders in haar eigen leeftijdscategorie (-82 kg) en kon dus vrijuit samboën. Tegen routinier Megan van Houtem was Caitlin niet opgewassen en moest afkloppen (armklem). Hierna mocht Caitlin het opnemen tegen Sacha Gorissen. Ook deze dame was nog een maatje te groot en verloor de partij met 1-10. Net als Daniël en Jasper kon Caitlin haar derde NK titel bij de junioren in ontvangst nemen.

Van den Born zilver in Open klasse
Na de officiële wedstrijden, konden de deelnemers het nog tegen elkaar opnemen in de open klasse. Van team Shoganai nam alleen Jasper van den Born hieraan deel. Jasper won met verschillende technieken van Pim Raedts (10-0) en mocht het in de finale opnemen tegen de zwaardere Arya Sheikh Hosseini, die vlot tweemaal 4 punten scoorden en de open klasse won.

10 maart Dutch Open in Dalfsen
“Ondanks het teleurstellend aantal deelnemers, hebben we toch mooie partijen en spectaculaire worpen gezien. Dat al onze deelnemers Nederlands kampioen zijn geworden is geweldig maar we moeten dit wel in perspectief zien. Op het Dutch Open, wat op 10 maart in Dalfsen plaats vindt, kunnen onze samboka’s in hun eigen categorie strijden en verwacht ik dat het niveau van de tegenstanders uit binnen en buitenland hoger is.”, aldus coach Bart Heerikhuisen.