De laatste toernooien 2023: Open Twentse, Enschede en Kersttoernooi, Hoogeveen.

  • 18 december 2023

Dit weekend – 16/17 december – hadden we de laatste toernooien van 2023: de Open Twentse en het Kersttoernooi in Hoogeveen.

Open Twentse – Enschede:
Meester Julian
coachte in Enschede op zaterdag en zag Ginato Florencia twee partijen winnen met armklem. Daarna was Max Tillema aan de beurt die eerst een Zwitser versloeg met ko uchi maki komi en daarna een Duitser met houdgreep. In de halve finale werd Max verrast door een Duitser en verloor op ippon. Maar om brons was Max er weer helemaal bij en versloeg hij weer een Duitser met houdgreep.
Noa Opstal moest lang wachten, maar pakte in haar eerste partij direct ippon met een strakke houdgreep. Daarna draaide ze een hele sterke partij tegen de al bekende Hamad die een foutje van Noa afstrafte met houdgreep. Om brons was Noa snel klaar want ze maakte een hele mooie armklem.
En dan hadden we nog Yaël Schipper die met een geblesseerde knie in haar nieuwe gewichtsklasse graag een medaille wilde veroveren. Eerste pot werd netjes gewonnen met sankaku houdgreep. Tweede partij heel overtuigend met armklem en halve finale op drie shido’s. Alleen de finale was echt lastig want hier werd ze verrast in het grondgevecht en belandde ze in een verwurging. Maar wel een dikke zilveren medaille voor Yaël!

Op zondag was Bas Tillema de coach en Nick Tillema de eerste die de mat opstapte. Nick pakte direct een Duitser in met twee wazari’s.  Daarna pakte Nick goed door en pakte de winst met een strakke houdgreep. In de halve finale had hij het een stuk zwaarder en verloor op ippon. Nick mocht nu voor brons en dit werd helaas verloren. Een 5de plek op dit niveau is knap voor onze eerste jaars -15.
Roos Tillema kwam voor haar laatste -15 toernooi en dit verliep helaas wat teleurstellend. Roos won haar eerste pot, maar verloor daarna twee keer en lag er uit.
In de middag kwam de broers Van Mourik nog even feest vieren. Nadat ze samen alle deelnemers in de -81 eraf gegooid hadden, moesten ze in de finale tegen elkaar. Ruben is nog steeds veel te aardig voor Thomas, dus ging het goud naar de oudste en zilver naar de jongste.
Ik vind dat Shoganai het goed gedaan heeft in Twente met 1 x goud, 2 x zilver en 2 x brons.

Kersttoernooi, Hoogeveen:
Op naar Hoogeveen waar meester Harry werd getrakteerd op mooie ippons, maar ook wel wat (blessure)leed. Grootste pechvogel was Noud Maurik die (zoals altijd) enthousiast aan zijn eeste pot begon en zijn been gehaakt kreeg waarbij zijn voet in de mat bleef staan. Hij kon niet meer lopen en moest drie lekkere partijen laten lopen. Veel sterkte Noud!
Jayden Duijzer deed het in deze poule heel goed, want hij won drie keer met houdgreep, één keer met schouderworp op de knieën en één keer met ura nage. Er werd ook één keer verloren en dus veroverde Jayden zilver.

Gossee Winnubst en Sepp de Regt zaten in hetzelfde gewicht, maar hadden ieder een eigen poule. Sepp begon goed met overwinning op wazari (veeg) en ippon (overname), maar moest zo hard knokken in zijn tweede pot dat hij helemaal stuk was en daarna de andere partijen verloor. Gossee had een lekkere poule en scoorde er op los; twee keer ippon met supersnelle overname, één keer ippon met houdgreep en hij verloor één keer op verwurging. In de finale poule kwam hij de sterke jongens uit Sepp zijn poule tegen en dit waren mooie partijen die (nog) niet door Gossee gewonnen werden. Maar het brons was al binnen!
Joey van der Holst en Daniël de Jong zaten ook in hetzelfde gewicht en wonnen alle partijen in hun poule. Vooral hun heupworpen waren snoeihard waarbij Joey ook buitenwaartse haak maakte. In de finale poule moesten ze natuurlijk tegen elkaar en dit werd door Joey gewonnen, dus Joey goud en Daniël zilver. Daarna kwamen Atifcan Coban en Duuk den Bruyker aan de beurt, zij hadden één grote poule en mochten vier partijen draaien. Atifcan was niet geconcentreerd en verloor de eerste pot heel snel, maar daarna werd gewonnen met houdgreep. Tegen Duuk pakte Atifcan ook de winst en zo werd hij derde. Duuk pakte winst in zijn laatste partij en werd dus vierde.

In de middag hadden we Gifairo Rotering in de -42 kg, Djordy Schuurman en Luuk Boer in de -60 kg, Ryu Oosterveld draaide voor het eerst een toernooi, Ralph Steijn was met zijn 100ste bezig! En we hadden Sven en Tim Huijbregts samen met Bjorn Bakker in 1 gewicht.
Djordy ging als een speer en won alle partijen in zijn poule met heupworp en houdgreep en won ook in de finale poule en pakte zo supersnel het goud. Luuk stond super goed te knokken in de andere poule, maar had pech met de afronding en verloor daardoor drie keer nipt.
Gifairo gaat elk toernooi beter judoën en doet het goed tegen de lange jongens in zijn gewicht. Dit keer scoorde hij met buiten- en binnenwaartse haak links en houdgreep en pakte heel netjes het zilver!
Ralph begon en won twee partijen met houdgreep en verwurging, maar daarna ging het drie keer fout op kleine details. Misschien nog niet helemaal hersteld van het ziek zijn deze week want Ralph pakt eigenlijk altijd wel een medaille.
En dan Ryu die voor het eerst een toernooi draaide en steeds beter in de wedstrijd kwam te zitten; na twee partijen verliezen pakte hij twee keer winst met houdgreep en dus ook het brons (zie foto).
Leuk om gelijk een medaille te pakken bij jouw eerste toernooi.

Sven,Tim en Bjorn lieten een goede vechtersmentaliteit zien, want er werd hard geknokt in hun poule. Voor Sven en Tim was het de eerste keer op dit niveau en Tim pakte een keer winst, maar Sven deed het nog beter want hij won twee partijen en mocht door naar de finale poule waar hij nog een partij won en daardoor zilver veroverde!

In het laatste blok hadden we Troy Riezenbos die weer heel makkelijk judode en de partijen binnenhaalde met heupworp en/of houdgreep. Met slecht één verliespartij pakte hij weer eens zilver.
Ryu Kloosterman en Jeftha Koning zaten in een grote poule en moesten ieder vijf partijen en natuurlijk ook tegen elkaar! Ryu was in bloedvorm en won alle vijf de partijen; o uchi maki komi, houdgreep, ura nage, sumi gaeshi, uchi mata waren de mooiste technieken. Jeftha deed het ook goed op zijn eerste toernooi bij Shoganai en won drie partijen met vooral een goede overname en houdgreep. Hij werd beloond met een bronzen medaille (zie foto).
Uiteraard was Sill Kramer uit Ens ook weer van de partij en die pakte weer goed door met zijn linkse heupworp en sterke houdgreep. Vier potten werden gewonnen en slechts één verloren en dus ging er weer een mooie zilveren medaille mee naar Ens! Als laatste krijgen we Savino Groenendijk en Jeftha Zwerver die in een zware poule zaten waar ze niet doorheen kwamen. Beide deden enorm hun best en lieten mooi judo zien; Jeftha scoorde ippon binnen tien seconden en won ook nog heel mooi op beslissing en Savino scoorde wazari met o uchi gari en ippon met een hele gave uchi mata. Maar helaas geen medailles voor deze talenten. Wel veel geleerd!

Hoogeveen leverde Shoganai dus drie keer goud: Djordy Schuurman, Ryu Kloosterman en Joey vd Holst. Zes keer zilver: Jayden Duyzer, Daniël de Jong, Gifairo Roting, Sven Huybrechts, Troy Riezenbos en Sill Kramer. Vier keer brons: Ryu Oosterveld, Jeftha Koning, Atifcan Coban en Gossee Winnubst.